Introductie

Het Thermen Museum is een museum dat een oud Romeins badhuis en vele archeologische Romeinse vondsten toont. Via een loopbrug hebben bezoekers van bovenaf zicht op de ruimten die zich in het badhuis bevinden en wordt er door middel van verschillende computerprogramma’s uitgelegd hoe de Romeinen rond het begin van de jaartelling leefden. Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen en kinderen kunnen deelnemen aan bijvoorbeeld een speurtocht door het museum.

Ga naar de website van Thermenmuseum

Historie en populariteit

In 1940 vond een boer bij toeval een ruïne van een Romeins badhuis. Een groep mensen startte met de opgravingen van dit badhuis, omdat dit een ontdekking van cultureel en nationaal belang was. Bijzonder aan dit feit was dat dit het enige Romeinse badhuis was dat in Nederland werd gevonden. Het Romeinse badhuis was rond 120 na Christus gebouwd en bijna compleet. In 1975 werd er gestart met de bouw van het museum rondom deze ruïne en in 1977 was de officiële opening.

Locatie

Door het unieke karakter van het Thermen Museum is dit een zeer populair museum dat jaarlijks vele duizenden bezoekers mag verwelkomen.

Programma / activiteiten

Het Thermen Museum is nabij het centrum van Heerlen gelegen en is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Bezoekers kunnen de auto parkeren in de nabij gelegen parkeergarages en vanaf het station Heerlen is het museum op circa 10 minuten loopafstand gelegen.

Bezoekers die een kijkje komen nemen in Thermen museum, kunnen via een loopbrug van bovenaf de vele ruimten van het unieke Romeinse badhuis bekijken. Tevens hebben de bezoekers de mogelijkheid om een grote verscheidenheid aan archeologische Romeinse voorwerpen te bezichtigen die in en rondom het badhuis gevonden zijn. In twaalf ruimten worden verschillende Romeinse thema’s behandeld. Zo kan er bijvoorbeeld het kruikje van Lucius, loden ketelfragmenten en Romeins aardewerk bewonderd worden. Tevens ziet men een virtuele reconstructie van het badhuis van ongeveer 2000 jaar geleden.

Kinderen kunnen veel dingen ondernemen en ontdekken. Zo is er een speurtocht en kunnen zij zelf onderzoeken hoe een archeologische vondst werkt bij ‘de Geest van de Askist’. In de weekenden en vakanties zijn er in de bezoekersruimte enkele Romeinse spellen opgesteld waar jong en oud aan kunnen deelnemen. Ook is er de mogelijkheid tot het volgen van speurtochten, groepsbezoeken en rondleidingen onder begeleiding van een gids.

Kinderfeestjes, schoolreisjes en bedrijfsuitjes behoren eveneens tot de vele mogelijkheden dat het Thermen Museum te bieden heeft.

Stats & tags


Heerlen, Limburg, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling