Introductie

Het Tapijtmuseum in Genemuiden biedt bezoekers de gelegenheid om inzicht te krijgen in de geschiedenis van de Nederlandse productie van kamerbrede tapijten. Deze productie komt namelijk grotendeels voort uit de tapijtstad Genemuiden. Het museum is gevestigd in twee fabrieksgebouwen met in het midden daarvan de centrale entree. Er kunnen oude weefmachines bezichtigd worden op de begane grond en het weven op handweefgetouwen en handwerk kan op de eerste verdieping worden aanschouwd. Een filmzaal en een permanente tentoonstelling bevinden zich op de tweede verdieping van het Tapijtmuseum.

Ga naar de website van Tapijtmuseum

Historie en populariteit

Het Tapijtmuseum is voortgekomen uit de ideeën van enthousiaste Genemuidenaren, die zich in de stichting Stadswacht verenigd hebben. Het doel was om de ontwikkeling in Genemuiden van de vloerbedekkingsindustrie vorm te geven. Hierop werd een eerste tentoonstelling ‘Vloerbedekking vroeger en nu’ gehouden met de beschikbare materialen van dat moment. Naar aanleiding hiervan is de stichting Vloerbedekkingsmuseum opgericht en is uiteindelijk het Tapijtmuseum ontstaan.

Locatie

Jaarlijks mag het museum veel bezoekers verwelkomen. Zowel bezoekers uit de omgeving, groepen en scholen, als dagjesmensen en toeristen.

Programma / activiteiten

Het Tapijtmuseum is gevestigd in Genemuiden, provincie Overijssel en kan met het openbaar vervoer en met eigen vervoer uitstekend bereikt worden. Treinreizigers kunnen met de trein naar het station van Zwolle, Meppel of Kampen reizen en vanaf daar de bus naar Genemuiden nemen. De bushalte is op vijfhonderd meter van het museum gelegen vanaf de halte Overtoom. Bezoekers met de auto vanuit de richting Amersfoort, Heerenveen of Arnhem kunnen vanaf de rotonde bij het Essostation de gele bordjes met het opschrift Tapijtmuseum volgen.

Het Tapijtmuseum heeft beperkte openingstijden, maar voor groepen vanaf tien personen kan het museum buiten de openingstijden worden opengesteld. In het Tapijtmuseum wordt door enthousiaste vrijwilligers een demonstratie gegeven over het snijden van biezen net als het vlechten van matten en het bedienen van een weefraam. Bezoekers kunnen van de gelegenheid gebruikmaken om aan den lijve te ondervinden hoe zwaar deze werkzaamheden zijn. Zij kunnen daarnaast exposities bekijken en zij kunnen in de museumwinkel terecht voor onder meer matten, tassen en sloffen, die uiteraard op ambachtelijke wijze zijn vervaardigd.

Stats & tags


Genemuiden, Overijssel, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling