Introductie

Doesburg is pittoresk stadje aan de monding van de Oude IJssel in de IJssel. Ten tijde van de Hanze, een Noord-Europees handelsverbond waar ook steden als Hamburg, Stockholm en Deventer toe behoorden, was Doesburg een niet onbelangrijke stad. Het prachtige en goed bewaard gebleven historisch centrum is nog een stille getuige van die gloriedagen. In Streekmuseum de Roode Toren wordt onder andere de rol die Doesburg speelde in het handelsverbond uitgelicht. Daarnaast is er aandacht voor ambachten als mosterd maken en tabak kerven, zijn er archeologische vondsten te zien en is er een kruidenierswinkel uit 1890 uitgebouwd. Een mooie plek dus om de historie van deze stad te beleven.

Ga naar de website van Streekmuseum de Roode Tooren

Historie en populariteit

Doesburg is vanwege het prachtige historische centrum een zeer geliefde toeristische bestemming. En een aanzienlijk deel van de toeristen vereren ook het Streekmuseum de Roode Toren met een bezoek.

Locatie

In totaal telt Doesburg meer dan honderdvijftig Rijksmonumenten. Een enorm aantal voor een relatief kleine stad, hetgeen eens te meer aangeeft dat Doesburg een bijzonder stadje is. De meest in het oog springende bezienswaardigheden zijn de Martinikerk, de Waag en het schilderachtig mooie stadhuis. Stroomafwaarts langs de IJssel liggen overigens nog een aantal pareltjes. Bronkhorst, even ten noorden van Doesburg, staat te boek als een van de kleinste steden van Nederland en heeft slechts honderdvijftig inwoners. Nog verder noordelijk liggen de steden Zutphen en Deventer. Deventer, met zijn vele grote evenementen en prachtige historische binnenstad, behoort al jaren tot de meest bezochte steden van ons land. De stad claimt onder andere het oudste stenen huis te bezitten. Er zijn overigens diverse rederijen in deze regio actief die de IJssel tussen Doesburg en Deventer bevaren. Een boottocht over de mooiste rivier van Nederland is een prima manier om maximaal te genieten van mooie natuur en prachtige historische steden.

Programma / activiteiten

Naast de vaste collectie zijn er ook regelmatige wisselende exposities te bezichtigen in Streekmuseum de Roode Toren. Raadpleeg de website van de VVV van Doesburg voor de meest actuele museuminformatie.

Stats & tags


Doesburg, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling