Introductie

In de Nederlandse musea wordt weinig structurele aandacht geschonken aan naoorlogse en hedendaagse kunst van Nederlandse bodem. Te weinig zal een aantal kunstliefhebbers zeggen. Gelukkig zijn er altijd uitzonderingen die de regel bevestigen. Het Stedelijk Museum Schiedam is zo’n positieve uitzondering. Hier vind je een omvangrijke collectie naoorlogse kunstwerken van eigen bodem. Van Corneille, Appel en Lucebert, allen bekend van het kunstenaarscollectief CoBrA, tot aan nieuwere werken van jongere kunstenaars als Charlotte Schleiffert en Karin Arink zijn te bewonderen in het Schiedams Stedelijk. Daarnaast schenkt het museum ook aandacht aan de cultuurhistorische geschiedenis van de stad. Ook jenever, onlosmakelijk verbonden met Schiedam, komt uitgebreid aan bod. Hoewel de bezoeker daar wel een paar deuren verder voor moet lopen. Deze collectie is in langdurige bruikleen gegeven aan het speciaal opgerichte Jenevermuseum.

Ga naar de website van Stedelijk Museum Schiedam

Historie en populariteit

De privécollectie van Schiedamse voorwerpen van Majoor Gerrit Visser Bastiaansz. vormt in 1899 de basis voor de huidige cultuurhistorische collectie van het Stedelijk Museum Schiedam. In 1926 vinden de eerste kunstobjecten hun weg naar het museum. In 1954 gaat het museum actief de markt op op zoek naar hedendaagse kunst van eigen bodem. En dit beleid wordt tot op heden gehanteerd, waardoor het Stedelijk Museum Schiedam een unieke collectie heeft weten op te bouwen die niet alleen bij kunstliefhebbers tot de verbeelding zal spreken.

Locatie

Een bezoek aan het Stedelijk Museum Schiedam is niet compleet zonder een bezoek aan Schiedam zelf. Het mooie historische centrum van de stad is in 2005 aangewezen als beschermd stadsgezicht. Bijna tweehonderdvijftig Rijksmonumenten, veelal gelegen aan de grachten, geven Schiedam zijn bijzondere historische karakter. Het eerder genoemde Jenevermuseum is een echte aanrader.

Programma / activiteiten

Het Stedelijk Museum Schiedam heeft diverse arrangementen ontwikkeld om zijn bezoekers nog beter van dienst te kunnen zijn en waarbij de rondleiding centraal staat. Daarnaast worden er het hele jaar door wisselende exposities gepresenteerd. Op de website van het museum vind je de meest actuele informatie over lopende en komende tentoonstellingen.

Stats & tags


Schiedam, Zuid-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling