Introductie

Het Utrechtse stadje IJsselstein geniet in ons land grote bekendheid vanwege de zendmast die te boek staat als hoogste constructie van Nederland. En zeker rond kerst, als de lichtjes op de tuidraden van de 369 meter hoge Gerbrandytoren ontstoken worden, komt de plaats veelvuldig in het nieuws. Maar IJsselstein is natuurlijk veel meer dan een televisietoren. IJsselstein is een stad vol historie. En over deze historie kom je alles te weten in het Stadsmuseum IJsselstein. Aan de hand van zeventig voorwerpen wordt de geschiedenis van het stadje vanaf de Middeleeuwen tot nu verteld.

Ga naar de website van Stadsmuseum IJsselstein

Historie en populariteit

Toenmalig burgemeester Abbink Spaink legde in 1931 de basis voor wat nu het Stadsmuseum IJsselstein is. Zijn oproep aan zijn burgers om waardevolle cultuurhistorische bezittingen ten toon te stellen in het gemeentehuis was niet aan dovemans oren gericht. Ruim zestig jaar later betrok het Stadsmuseum zijn huidige onderkomen aan de Walkade. Een voormalig schoolgebouw uit 1903, ontworpen onder invloed van de Amsterdamse School. En in dit nieuwe onderkomen kan het museum zijn ambities voor de toekomst verder uitrollen.

Locatie

IJsselstein zelf is een leuk stadje met een groot aantal Rijksmonumenten, bijna zeventig, dat een mooi beeld geeft van het vroegere leven in het stadje. Even ten noorden van IJsselstein ligt Utrecht, dat toeristisch natuurlijk meer tot de verbeelding spreekt. De stad leent zich uitstekend voor een prachtige stadswandeling door het historisch centrum. De grachten met de bijzondere werven, de nauwe straatjes en de vele monumentale panden maken van de stad een levend openluchtmuseum. Utrecht is overigens ook prima vanaf de grachten te ontdekken op bijvoorbeeld een waterfiets.

Programma / activiteiten

De vaste tentoonstelling van het Stadsmuseum IJsselstein is niet de enige manier waarop het museum de geschiedenis van de stad vertelt. Ook wisselende exposities helpen hier bij. Daarnaast is het in de zomermaanden mogelijk de IJsselsteinse grachten te bevaren. Tegenover het Stadmuseum liggen hiervoor in het weekend de boten Heer Gijsbrecht en Vrouwe Berthe klaar.

Stats & tags


IJsselstein, Utrecht, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling