Introductie

Het Speelgoed & Carnavalsmuseum Oosterhout bevat een bonte verzameling speelgoed. Van spelletjes, speelgoedauto’s, poppen en poppenhuizen tot aan constructiebouwdozen, tollen en toverlantaarns. Hier kunnen bezoekers speelgoed bewonderen waar kinderen in de periode van 1750 tot 1980 mee speelden. Daarnaast is er eveneens nog een uitgebreide collectie met carnavals attributen tentoongesteld. Bezoekers kunnen herinneringen uit vroegere tijden zelf aanschaffen in de museumwinkel of even wat drinken in de speciale koffiekamer.

Ga naar de website van Speelgoed & Carnavalsmuseum op Stelten

Historie en populariteit

Het Speelgoedmuseum is uit een particuliere verzameling ontstaan. Een echtpaar in Oosterhout had het huis van onder tot boven volstaan met speelgoed. De speelgoedverzameling werd 1982 ondergebracht in een oud klooster, het Sint-Antoniusklooster. In 2008 verhuisde de verzameling naar de meer dan 100 jaar oude school De Touwbaan, de huidige locatie. Naast de oorspronkelijke speelgoedverzameling is eveneens in deze nostalgische omgeving de verzameling van het Kaaiendonks Carnavalsmuseum en het voormalige Poppen- en Speelgoedmuseum van Tilburg ondergebracht. Vele liefhebbers van speelgoed in Oosterhout en ver daarbuiten weten het Speelgoed en Carnavalsmuseum te vinden.

Locatie

Het Speelgoed & Carnavalsmuseum is gevestigd in Oosterhout, provincie Noord Brabant. Het museum is goed met de auto te bereiken, hoewel er slechts enkele parkeerplaatsen bij het museum aanwezig zijn. Vanaf het busstation Oosterhout is het museum op circa 5 minuten loopafstand gelegen.

Programma / activiteiten

Het Speelgoed & Carnavalsmuseum herbergt een schat aan speelgoed. Van poppenhuizen, winkeltjes en schooltjes tot aan elektrische treinen, stokpaarden en autootjes. Daarnaast is er een grote verzameling optisch speelgoed en carnavals attributen te bewonderen. Naast het bekijken van de diverse verzamelingen is het museum ook een prima locatie wanneer er iets te vieren is. Het Museumcafé is een prima plek voor feesten, speciale bijeenkomsten of vergaderingen. Men kan kiezen uit een combinatie van een museumbezoek en een maaltijd of voor één van de andere arrangementen.

Ook voor kinderfeestjes is het museum een leuke locatie. De jarige ontvangt een presentje en wordt uitbundig toegezongen, waarna de kinderen op ontdekkingsreis gaan in het museum. Als afsluiting kunnen zij spekkies versieren en grabbelen in de tonnen. Het wordt onbetwist een ouderwets gezellig feestje, zowel voor de kinderen als voor de ouders!

Stats & tags


Oosterhout, Noord-Brabant, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling