Introductie

Slot Zeist is een slot in de Nederlandse gemeente Zeist. Het slot is een bijzondere erfenis van het rijke leven in de Gouden Eeuw. De stijlzalen zijn geheel in tact gebleven en zijn vergelijkbaar met de interieurs van de koninklijke paleizen. Zo zijn de wanden voorzien van goudleren behang, spiegels, damast, Vlaamse wandtapijten, schitterende kristallen kroonluchters en prachtige plafond- en schoorsteenstukken.

Ga naar de website van Slot Zeist

Historie en populariteit

Door de jaren heen veranderde het slot diverse malen van eigenaar en van functie. Uiteindelijk kwam het in 1924 in handen van de Gemeente Zeist. Sindsdien vinden er vele feesten en partijen plaats. De restauratie in de jaren ’60 en de recente renovatie laten de rijke historie van het slot in al haar pracht en praal zien. Willem Adriaan van Nassau heer van Odijk, Kortgene, Zeist en Driebergen liet het huidige slot bouwen in de 16e eeuw. Architect van het huis was Jacobus Roman, die ook Paleis Het Loo ontwierp. Het interieur is voornamelijk ontworpen door de Hugenoot Daniël Marot. De muur- en plafondschilderingen afkomstig van zijn hand, doen denken aan de Franse barok.

Locatie

Het slot is omgeven door een Engels landschapspark en staat op de Utrechtse Heuvelrug. Zeist is een middelgroot dorp met 60.000 inwoners. Tijdens uw bezoek aan het slot kunt u gebruik maken van de faciliteiten die het dorp op loopafstand biedt, zoals het winkelcentrum op de Slotlaan.

Programma / activiteiten

De ligging van het slot maakt het uitermate geschikt als locatie voor bijvoorbeeld vergaderingen, huwelijksvoltrekkingen en (bruilofts)feesten. Na de renovatie van Slot Zeist is de belangstelling voor de historische rondleidingen enorm toegenomen. Een enthousiast team van rondleidsters staat klaar om bezoekers drie kwartier lang mee te nemen naar de rijke zeventiende eeuw. In de culturele vleugel van Slot Zeist met zijn expositieruimten bevindt zich een restaurant waar iedereen welkom is. In de zomermaanden kunt u genieten op het terras waarbij u uitzicht heeft op de Engelse tuin. Raadpleeg de website voor de meest actuele activiteitenagenda en prijzen.

Stats & tags


Zeist, Utrecht, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling