Introductie

Dat de oudste nog bestaande kerk van Nederland in de oudste stad van Nederland staat zal niemand verbazen. De huidige Sint-Servaasbasiliek in Maastricht is al eind tiende begin elfde eeuw gebouwd. Niet verwonderlijk dat de basiliek in de top 100 der Nederlandse Unescomonumenten staat.

Ga naar de website van Sint Servaasbasiliek Maastricht

Historie en populariteit

De kerk zoals die er nu staat is zeker niet de eerste kerk die op deze locatie gebouwd is. Al in de zesde eeuw was het bisschop Monulphus die een kerk bouwde bovenop het graf van Sint Servaas, de oudste bekende bisschop van ons land. Deze stenen kerk verving de kleine houten kapel, die vrij snel na het overlijden van Sint Servaas in 384 was gebouwd. Een derde kerk werd in de negende eeuw gebouwd, omdat de kerk van Monulphus niet meer volstond om de grote stroom pelgrims onder te brengen. Overigens is ook bij de Sint-Servaasbasiliek de hand van Nederlands grootste architect te bewonderen. Pierre Cuypers, vooral bekend van het Amsterdamse Rijksmuseum en van het eveneens hoofdstedelijke Centraal Station, was verantwoordelijk voor de ingrijpende restauratie van de kerk tussen 1870 en 1890.

Locatie

De Sint-Servaasbasiliek is een van de vele prachtige bouwwerken in Maastricht. Samen met een groot aantal andere bijzondere gebouwen maakt de kerk van Maastricht een groot en levendig openluchtmuseum. De Sint-Servaasbrug uit de dertiende eeuw is slechts een van de vele voorbeelden van markante bouwwerken. Andere hoogtepunten in Maastricht die je tijdens een stadswandeling bezocht moet hebben zijn het stadhuis, de Helpoort, de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en het Spaans Gouvernement. Maar Maastricht staat niet alleen bekend vanwege het historische karakter van de stad, maar ook vanwege de enorme gastvrijheid waarmee de stad zijn bezoekers ontvangt. Gezellig een borrel drinken op een van de vele knusse terrasjes, culinair genieten in een van de vele toprestaurants of heerlijk shoppen in de winkelstraten die zich kenmerken door het complete aanbod, dat is Maastricht ten voeten uit.

Programma / activiteiten

De basiliek is buiten de tijden dat er H. Missen worden opgedragen, gesloten, maar kan bezocht worden via te betalen bezoek aan de Schatkamer, het museum van de kerk dat een grote collectie religieuze kunstwerken beheert. In de Schatkamer is een uitgebreide collectie te zien van hoogwaardige kostbare kunstvoorwerpen, textilia uit de 4e tot de 21 eeuw, voorwerpen bestemd voor de Eredienst, archeologische voorwerpen.

Stats & tags


Maastricht, Limburg, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling