Introductie

De Sint Martinuskerk is een kerk in Weert. De kerk is in Zuid Nederland een van de weinige hallenkerken en is voor de Rooms-katholieke eredienst in gebruik. De kerk die aan Sint Maarten is gewijd, behoort in Nederland tot de Top 100 van belangrijkste monumenten. Er worden op afspraak rondleidingen gegeven en bezoekers kunnen kerkdiensten bijwonen. Daarnaast is het mogelijk om tijdens de Open Toren Dag de Sint Martinuskerk Weert te beklimmen.

Ga naar de website van Sint Martinuskerk Weert

Historie en populariteit

Bronnen doen in 1056 al melding van een kerk in Weert, maar de geschiedenis van de Martinuskerk gaat misschien wel terug tot begin negende eeuw. In 1456 wordt pas de eerste bouwfase van het huidige gebouw voltooid. Het bestaande koor verrijst dan in gotische stijl en rond 1500 maakt het oude schip plaats voor het huidige driebeukige schip, waardoor de vorm van een gotische hallenkerk ontstond. In 1528 werd gestart met de bouw van de toren, maar door geldgebrek kwam dit eind zestiende eeuw tot stilstand.

Locatie

De toren werd pas in 1887 voltooid. De zestig meter hoge houten spits stortte in 1940 naar beneden en in 1951 werd een prijsvraag uitgeschreven door het kerkbestuur. Het ontwerp voor de nieuwe torenbekroning van Theo Verlaan won en werd voltooid in 1960. De Sint Martinuskerk Weert trekt jaarlijks veel bezoekers, zowel belangstellenden en dagjesmensen alsook gelovigen die een dienst willen bijwonen.

Programma / activiteiten

De Sint Martinuskerk bevindt zich in het hart van Weert in de provincie Limburg. De kerk is goed bereikbaar met eigen vervoer alsook met het openbaar vervoer.

Een werkgroep van de Sint Martinuskerk Weert probeert dagelijks een gedeelte van de dag de kerk toegankelijk te houden voor publiek. Bezoekers kunnen dan alles te weten komen om de religieuze betekenis en de historie van de kerk. Zij kunnen de prachtige muurschilderingen bewonderen en op verzoek een rondleiding krijgen.

De Open Toren Dag is een speciale attractie. Tijdens deze dag kunnen bezoekers de 78 meter hoge Martinustoren beklimmen en worden zij boven getrakteerd op een fantastisch uitzicht. Tevens worden er dan verschillende objecten in de Sint Martinuskerk Weert tentoongesteld.

Stats & tags


Weert, Limburg, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling