Introductie

De Sint Maartenskerk Zaltbommel is een grote basiliek in het hart van Zaltbommel en wordt ook wel de Grote kerk genoemd. In de zomermaanden worden er geregeld concerten en andere evenementen georganiseerd. Door de week is het kerkgebouw opengesteld voor publiek, dankzij een groot aantal vrijwilligers. Bezoekers kunnen de kerk bezichtigen of de toren beklimmen. De Sint Maartenskerk Zaltbommel is het toonbeeld van de Nederrijnse gotiek en interessant voor alle leeftijden.

Ga naar de website van Sint Maartenskerk Zaltbommel

Historie en populariteit

De Sint Maartenskerk Zaltbommel is gebouwd in Nederrijnse late gotiek, een bouwstijl die veel voorkomt langs de rivier de Rijn. De kerk alsook de toren zijn voor het grootste gedeelte gebouwd in de 15e eeuw, deels tegen een oudere kerk aan. In 1538, 1545, 1546 en 1696 veroorzaakten blikseminslagen grote schade aan de toren en de kerk. Steeds opnieuw ging men over tot restauratie, tot de laatste blikseminslag. Hierna werd er geen nieuwe spits meer op de toren gezet.

Locatie

Het interieur dateert uit de periode 1400 tot 1800. De magistraatsbank is samengesteld rond 1595 uit het koorgestoelte daterend van 1420-1425. De fraaie kansel is van 1679, het orgel stamt uit 1783-1796 en de banken voor de ouderlingen en het doophek zijn van begin 17e eeuw. De Stichting Sint Maarten werd in 1988 opgericht. Zij zorgen vandaag de dag voor de instandhouding van de Sint Maartenskerk in Zaltbommel. Wie in deze plaats verblijft, mag een bezoekje aan deze imposante basiliek zeker niet overslaan.

Programma / activiteiten

De Sint Maartenskerk Zaltbommel is gelegen in het centrum van Zaltbommel, provincie Gelderland. Prima met eigen vervoer te bereiken. Ook met het openbaar vervoer is de kerk te bereiken, want Zaltbommel beschikt over een treinstation.

Belangstellenden kunnen de Sint Maartenskerk bezichtigen tijdens de openingstijden of kunnen op afspraak een rondleiding krijgen. Tijdens kerkdiensten is de kerk niet toegankelijk voor bezichtigingen. Daarnaast kunnen bezoekers de toren beklimmen, waarna zij worden getrakteerd op een geweldig uitzicht. Torenbeklimming kan eveneens slechts op gezette tijden. In de zomermaanden vinden regelmatig concerten plaats en er worden ook geregeld evenementen georganiseerd in de Sint Maartenskerk Zaltbommel.

Stats & tags


Zaltbommel, Gelderland, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling