Introductie

De Sint Lievensmonstertoren is een 62 meter hoge toren in Zierikzee en valt direct op zodra bezoekers deze havenstad naderen. Hij wordt door mensen uit de regio ook wel ‘De Dikke Toren’ genoemd. Deze toren is eigenlijk nooit echt afgemaakt, maar is toch al van grote omvang en zeer indrukwekkend te noemen. Bezoekers die het erop durven te wagen de trappen van de toren te beklimmen, kunnen eenmaal boven genieten van het prachtige uitzicht over Zierikzee en omgeving. De Sint Lievensmonstertoren Zierikzee biedt naast een stevige beklimming tevens exposities.

Ga naar de website van Sint Lievensmonstertoren Zierikzee

Historie en populariteit

De Sint Lievensmonstertoren is een losstaande toren naast een kerkgebouw. Vermoedelijk werd halverwege de 12de eeuw de houten kerk vervangen voor een nieuwe kerk, een tufstenen basiliek. In de 14e eeuw brak een periode van grote welvaart aan voor de bewoners van Zierikzee en omstreeks 1470 werd begonnen met de bouw van een nog grotere kerk. Er werd besloten dat bij die kerk een imposante toren gebouwd moest worden. In 1454 werd met de bouw hiervan begonnen. Gezien de bouwstijl en versieringen die aan de toren werden aangebracht, is Andries Keldermans waarschijnlijk de ontwerper geweest. De bouw heeft te maken gehad met tegenslag. De stadsbrand van 1466, die ook een deel van de kerk trof, zorgde voor oponthoud en in 1510 werd de bouw gestaakt wegens geldgebrek. Daarnaast zouden diverse schepen met materialen zijn gezonken.

Locatie

Gedurende een aantal eeuwen werden er diverse details en versieringen gebouwd en weer afgebroken. Gedurende de jaren 1883 tot ongeveer 1897 werden er grootschalige restauratiewerkzaamheden uitgevoerd, deze keer met behulp van financiële middelen van de Gemeente en het Rijk. Tussen 1957-1972 werd de toren opnieuw gerestaureerd, nadat het in de Tweede Wereldoorlog flinke schade opgelopen had. De sint Lievensmonstertoren Zierikzee, ofwel de Dikke Toren trekt ieder seizoen meer dan 40.000 bezoekers, waarvan ongeveer 10.000 mensen de klim van 281 treden naar boven durven te maken.

Programma / activiteiten

De Sint Lievensmonstertoren vindt men in het Zeeuwse stadje Zierikzee, in de gemeente Schouwen Duiveland. Zierikzee is uitstekend bereikbaar via diverse busverbindingen. Bij de Sint Lievensmonstertoren is voldoende parkeergelegenheid voor wie met eigen vervoer komt.

De Sint Lievensmonstertoren is veruit het grootste monument van de in totaal 568 monumenten die Zierikzee telt. De omvang van de voet van de toren bedraagt 24,5 bij 24,5 vierkante meter. De bedoeling was dat de toren zo’n 130 meter hoog zou worden. In de toren staat sinds 1976 een beeld, gemaakt door Eric Claus, dat de zeeslag op de Gouwe in 1304 uitbeeldt. Naast de tocht naar boven, die beloond wordt met een adembenemend uitzicht over de stad en omgeving, kan men in de toren tevens een aantal exposities bekijken. De Sint Lievensmonstertoren is bovendien opgenomen in de Kunstwandeling Zierikzee. Deze wandeling wordt elk eerste weekend van de maand georganiseerd.

Stats & tags


Zierikzee, Zeeland, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling