Introductie

Midden in het Limburgse heuvelland staat misschien wel een van Limburgs best bewaarde geheimen: de Parochie Sint-Gerlach in Houthem, even ten westen van Valkenburg. Wie het kerkgebouw betreedt zal versteld staan van de prachtige, haast on-Nederlandse wandschilderingen, plafondschilderingen en versierselen. De Parochie Sint-Gerlach is dan ook een van de weinige kerken van ons land in barokstijl. De schildering van het Laatste Oordeel geldt als de grootste van Nederland in zijn soort. Daarnaast zijn ook het offer van Abraham, de aanbidding van het Christuskind door de herders en de aanbidding van kindeke Jezus door de Drie Koningen afgebeeld. Maar de meeste schilderingen beelden het leven uit van de naamgever van de parochie, Gerlachus van Houthem, na zijn dood heilig verklaard tot Sint Gerlach.

Ga naar de website van Sint Gerlach Houthem

Historie en populariteit

Gerlachus van Houthem was van adel en leefde een losbandig leven. Na de dood van zijn vrouw kwam hij echter tot inkeer, keerde zich af van alle vormen van materialisme en betrok een holle eik als woning. Zijn kluizenaarschap sprak bij velen tot de verbeelding en na zijn dood in 1166 groeide het graf van de heilige al snel uit tot een klooster. Dit klooster kwam later als Chateau Sint-Gerlach in adellijke handen en fungeert tegenwoordig als hotel. De kerk zelf is gebouwd tussen 1720 en 1725.

Locatie

Houthem ligt midden in het Limburgs heuvelland, even ten westen van Valkenburg. Valkenburg is de meest populaire toeristische bestemming in de regio, met ruim een miljoen overnachtingen per jaar. Daar bovenop komen nog de miljoenen dagjestoeristen die het stadje jaarlijks bezoeken. Allen worden getrokken door de pittoreske stadskern die wordt doorklieft door het riviertje de Geul en door het prachtige landschap om Valkenburg heen. Ook de grotten van Valkenburg genieten veel populariteit.

Programma / activiteiten

Niet alleen de prachtige barokke muurschilderingen maken een bezoek aan de Parochie Sint-Gerlach meer dan waard, ook de in 2009 geopende schatkamer is bijzonder te noemen. De kerk en de schatkamer zijn het gehele jaar door te bezoeken van donderdag tot en met maandag van 10.30 tot 16.30 uur.

Stats & tags


Houthem, Limburg, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling