Introductie

Nederland en Japan hebben een bijzondere band. In het SieboldHuis in Leiden is een omvangrijke Japanse collectie te bewonderen, grotendeels verzameld door de arts Siebold tussen 1823 en 1829.

Ga naar de website van SieboldHuis

Historie en populariteit

In de negentiende eeuw verzamelde de Beierse arts Philipp Franz von Siebold in Japan ruim 12.000 kunst- en gebruiksvoorwerpen. Tijdens een reis werd hij betrapt op het bezit van landkaarten, wat streng verboden was, en Siebold werd het land uitgezet. Zijn collectie werd naar Nederland verscheept. In 1837 stelde Siebold zijn omvangrijke Japanse collectie tentoon in zijn pand aan de Rapenburg. In datzelfde pand werd in maart 2005, ruim 150 jaar later, het SieboldHuis geopend: het eerste officiële Japancentrum. De Japanse collectie in het SieboldHuis is deels afkomstig van het Rijksmuseum voor Volkenkunde, Naturalis en Universiteit Leiden. In 2009 bezochten ongeveer 29.000 het SieboldHuis.

Locatie

Het SieboldHuis is vanaf treinstation Leiden Centraal te voet bereikbaar. De wandeling duurt ongeveer een kwartier, maar bezoekers kunnen ook een bus nemen. Wie met de auto komt, kan de borden naar P1 Haagweg volgen. Vanaf daar rijdt er een gratis pendelbusje naar het museum.

Programma / activiteiten

Het SieboldHuis trekt niet alleen veel toeristen uit Nederland, maar ook uit Japan. Siebold verzamelde namelijk objecten die de Japanners soms zelf niet meer hebben uit die tijd. Wie tijdens een bezoek niets wil missen, kan een rondleiding reserveren door een deskundige gids. Een rondleiding is ook voor kinderen mogelijk. Het museum organiseert regelmatig wisselende tentoonstellingen over Japanse thema’s. Vrienden, collega’s of familieleden kunnen op afspraak samen een interessante workshop volgen, zoals een sake-proeverij, een workshop Japanse kalligrafie of een theeceremonie. Wie op zoek is naar een unieke plek voor een vergadering of receptie, kan een kamer of eventueel zelfs het gehele pand huren.

Stats & tags


Leiden, Zuid-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling