Introductie

Het Schildpaddencentrum is een opvangcentrum voor land- en moerasschildpadden, afkomstig van bedrijven, particulieren en overheidsdiensten. Daarnaast wordt er voorlichting met betrekking tot deze dieren gegeven, in het bijzonder over de verzorging. Het Schildpaddencentrum heeft naast de opvang van de schildpadden dan ook zeker een educatief karakter. Bezoekers kunnen alles te weten komen over deze dieren en kinderen kunnen deelnemen aan leuke, leerzame speurtochten.

Ga naar de website van Schildpaddencentrum

Historie en populariteit

In 1990 is de Stichting Schildpaddenopvang Alphen aan den Rijn opgericht en in 1997 werd een start gemaakt met een landelijk opvangcentrum voor schildpadden. De realisatie van het centrum en de uitvoering daarvan vond plaats in 2001 en in 2002 werden de deuren van het landelijk opvangcentrum geopend voor publiek. In 2004 werd de naam Stichting Schildpaddenopvang Alphen aan den Rijn (SSA) gewijzigd in Stichting Schildpaddencentrum Nederland (SSN), vanwege de landelijke werkzaamheden. De Stichting Vrienden van het Schildpaddencentrum werd in 2009 in het leven geroepen. De populariteit van het centrum is aanzienlijk te noemen, omdat jaarlijks bezoekers van alle leeftijden in de rij staan om de beestjes van dichtbij te bekijken.

Locatie

Het Schildpaddencentrum is gevestigd in Alphen aan den Rijn, provincie Zuid Holland. Met de auto goed te bereiken en men kan gratis parkeren op eigen terrein. Met het openbaar vervoer wordt geadviseerd vanaf het station Alphen aan den Rijn een taxi te nemen.

Programma / activiteiten

Een kernactiviteit van het Schildpaddencentrum is de opvang van schildpadden die afkomstig zijn van particulieren die niet langer de zorg kunnen dragen. Maar ook dieren die in beslag zijn genomen worden hier opgevangen. Een tweede activiteit is het verstrekken van voorlichting rondom de schildpad in het algemeen, maar ook over de schildpad als huisdier. Er worden rondleidingen gegeven langs de verschillende dieren en er wordt aan alle kanten belicht waarom het houden van een dergelijk dier wordt afgeraden. Er is een kleine winkel in het pand met tal van schildpadartikelen en er is een koffiehoek voor enkele versnaperingen.

Voor kinderen zijn er leuke, educatieve speurtochten en ook scholen worden van harte uitgenodigd een bezoek te brengen aan het Schildpaddencentrum, in het kader van de biologieles. Daarnaast wordt er informatiemateriaal beschikbaar gesteld voor iedereen die een spreekbeurt wil houden over schildpadden of hierover een werkstuk wil gaan maken.

Stats & tags


Alphen aan Den Rijn, Zuid-Holland, Nederland
Dieren & Natuur, Dierentuinen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling