Introductie

Het Pijpenkabinet en Smokiana, Amsterdams nationale pijpenmuseum, is in het bezit van een unieke verzameling pijpen en toebehoren. Het laat zien dat pijproken, vooral vroeger, meer was dan zomaar roken. Het geeft bezoekers een beeld van het gebruik van tabak als cultuuruiting, wat in elk land over de hele wereld weer een andere vorm kon hebben. De museumpresentatie laat een overzicht zien van de rookcultuur van verschillende werelddelen, vanaf ongeveer 500 jaar voor Christus tot het heden. Voor zowel rokers als niet-rokers is het Pijpenkabinet een leuk, leerzaam en interessant museum.

Ga naar de website van Pijpenkabinet en Smokiana

Historie en populariteit

Het Pijpenkabinet en Smokiana museum is ontstaan uit een verzameling die onderzoeker Don Duco ooit begonnen was uit bodemvondsten. Hij had een aantal oude kleipijpen en begon met zijn collectie in 1969 een museum. Zijn verzameling pijpen bleek van grote waarde te zijn bij het archiefonderzoek naar de Nederlandse pijpennijverheid. Dit onderzoek werd op initiatief van Duco gestart. In 1975 werd een vaste tentoonstelling ingericht aan het Frederiksplein in Amsterdam. In 1982 verplaatste het museum zich naar Leiden, waar het tot 1995 was gevestigd.

Locatie

Na een flinke uitbreiding van de collectie keerde het museum terug naar Amsterdam en vestigde het Pijpenkabinet zich op het huidige adres aan de Prinsengracht. Dankzij het verzamelen van objecten van over de hele wereld is de gevarieerde collectie van enorme omvang geworden. Het Pijpenkabinet en Smokiana museum trekt jaarlijks vele bezoekers uit binnen- en buitenland.

Programma / activiteiten

Het Pijpenkabinet en Smokiana museum is gevestigd aan de Prinsengracht, in hartje Amsterdam in de provincie Noord-Holland. Met het openbaar vervoer is het museum goed te bereiken. Ook met eigen vervoer is het museum prima bereikbaar. Bezoekers dienen wel rekening te houden met de hoge parkeertarieven in Amsterdam.

De collectie van het Pijpenkabinet bestaat uit ruim tweeduizend pijpen en aanverwante objecten. Gezien de relatief jonge leeftijd van dit museum, is dat een flinke collectie. De verzameling is onderverdeeld in verschillende categorieën, zoals een archeologisch en etnografisch gedeelte en bevat talloze objecten van historische of artistieke kwaliteit.

De ambiance in het museum wordt extra bijzonder door de historische uitstraling van het typisch Amsterdamse grachtenpand, waar zich tevens de museumwinkel Smokiana Pipeshop bevindt. Een shop met antieke pijpen, moderne rookpijpen en boeken over deze onderwerpen.

Er worden rondleidingen door het museum gegeven en tevens is het Pijpenkabinet en Smokiana een geschikte locatie voor onder meer recepties, workshops of vergaderingen.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling