Introductie

De Oudheidkamer Nunspeet toont een prachtige en vooral unieke verzameling voorwerpen uit de geschiedenis van de plaatsen Nunspeet, Elspeet, Hulshorst en Vierhouten. Deze plaatsen lagen vroeger vlak bij de voormalige Zuiderzee en van de vroegere bewoners zijn stukken bewaard gebleven zoals gereedschappen, interieurstukken, landbouwwerktuigen, klederdrachten, prehistorische werktuigen en andere gebruiksvoorwerpen. De complete geschiedenis van het leven aan de voormalige Zuiderzee wordt tentoongesteld in De Oudheidkamer Nunspeet, het erfgoedcentrum van Nunspeet.

Ga naar de website van Oudheidkamer Nunspeet

Historie en populariteit

De Oudheidkamer Nunspeet kan, dankzij de verzamelwoede van belangstellenden, een indrukwekkende collectie stenen werktuigen uit de prehistorie tentoonstellen. Nunspeet is een van de oudste Nederlandse dorpen, gelegen tussen de bossen van de Veluwe en het water van de vroegere Zuiderzee. Deze bijzondere plaats maakte, evenals vele andere Nederlandse dorpen en steden, een snelle ontwikkeling en modernisering door. Dit ging ten koste van veel historie. Om een deel van de sfeer van vroeger te kunnen behouden, werd daarom deze Oudheidkamer ingericht. Het museum trekt niet alleen mensen uit de streek, want ook vele bezoekers uit alle delen van Nederland bezoeken jaarlijks de Oudheidkamer Nunspeet.

Locatie

De Oudheidkamer Nunspeet is gelegen in de gemeente Nunspeet in de provincie Gelderland. Het erfgoedcentrum is goed bereikbaar met het openbaar vervoer alsook met eigen vervoer. Er is bij het museum voldoende parkeergelegenheid. Het museum is geopend van april tot en met oktober.

Programma / activiteiten

De collectie stenen werktuigen is een specialiteit van de Oudheidkamer Nunspeet. Een enorme verzameling bijlen, pijlpunten en andere werktuigen, zelfs prehistorische werktuigen is te bezichtigen. In de vaste tentoonstelling wordt een deel van de klederdracht collectie van de streekdrachtgroep Heemkundige Vereniging Nuwenspete getoond. De collectie is gevarieerd en uniek. De tentoonstelling maakt de betekenis van de streekdracht in het dorps- en familieleven zichtbaar. Zo had men werkdracht, rouwdracht en ook prachtige kleding die speciaal voor de zondag bedoeld was.

Wegens plaatsgebrek is niet alles te tonen, daarom zijn er ter aanvulling foto’s gemaakt van de spullen die in depot staan. Groepen kunnen op afspraak een rondleiding krijgen door het museum, ook buiten de openingstijden om. Naast de vaste collectie en tentoonstellingen organiseert de Oudheidkamer Nunspeet ook geregeld activiteiten zoals een taxatiedag en neemt zij deel aan de Open Monumentendag.

Stats & tags


Nunspeet, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling