Introductie

Vele beroemdheden hebben hier hun voetsporen achtergelaten. Zo kwamen de bekende schilder Charley Toorop, de beroemde architect Hendrik Berlage en de scherpe dichter Herman Gorter hier regelmatig bij de familie Ronald Holst over de vloer. Samen met haar man Rik bewoonde schrijfster en politica Henriette Roland Holst landgoed Oude Buisse Heide nabij het Brabantse Zundert. Het landgoed schonk Henriette in 1945 aan Natuurmonumenten. Maar nog steeds kunnen geïnteresseerden in dezelfde kamer waar in het verleden ongetwijfeld vele discussies zijn gevoerd hun bijeenkomst organiseren. Een bijeenkomst die prima gecombineerd kan worden met een heerlijke wandeling door dit prachtige natuurgebied. Want Oude Buisse Heide is meer dan alleen het huis van de familie Ronald Holst. Oude Buisse Heide is een 200 hectare groot natuurgebied bestaande uit bossen, heide, vennen, parkbossen, theekoepels en bomenlanen. Een prima plek om even te ontsnappen aan de dagelijkse hectiek.

Ga naar de website van Oude Buisse Heide

Historie en populariteit

De Buisse Hoeve is het huis waarin de familie Ronald Holst zijn gasten ontvang. Het is een langgevelboerderij, een boerderijtype typerend voor oostelijk Noord-Brabant, en gebouwd in 1809. Het landgoed werd in 1945 door Henriette Ronald Holst aan Natuurmonumenten. Tot op de dag van vandaag is het landgoed in het bezit van deze stichting, alsmede het naastgelegen natuurgebied Wallsteijn.

Locatie

Oude Buisse Heide ligt nabij Zundert, een klein dorp in het oosten van Noord-Brabant, tegen de Belgische grens aan. Zundert is de geboorteplaats van Vincent van Gogh, een van ’s werelds meest bekende schilders. Zijn geboortehuis is gesloopt, maar op de plek waar dit huis ooit heeft gestaan is in de nieuwbouw een kunstcentrum over de kunstschilder ingericht. Helaas hangt er geen origineel werk van de schilder, maar de informatievoorziening is subliem. Verder is Zundert vooral bekend dankzij het jaarlijkse bloemencorso. Dit grootste dahliacorso van de wereld wordt ieder jaar op de eerste zondag van september georganiseerd en is een echte ‘must see’.

Programma / activiteiten

Een leuk idee voor een kinderfeestje is de speurtocht die Natuurmonumenten op de Oude Buisse Heide heeft uitgezet. Tijdens dit 2,5 uur durende programma ga je samen met vriendjes en vriendinnetjes op zoek naar de geheime code.

Stats & tags


Achtmaal, Noord-Brabant, Nederland
Dieren & Natuur, Natuur

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling