Introductie

Het OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam herinnert bezoekers aan een tijd van bezetting gedurende de Tweede Wereldoorlog. Het maakt mensen tevens bewust van de vrijheid waarin men nu leeft. Juist om die redenen zijn allerlei objecten die met deze periode te maken hebben, verzameld en op chronologische wijze tentoongesteld in dit museum. Van de invallen en de bombardementen tot aan het dagelijks leven, de Hongerwinter, de bevrijding en de herdenking. Het museum dient als eerbetoon aan de slachtoffers, als herinnering, als waarschuwing en om duidelijk te maken wat de rol van Rotterdam gedurende deze periode was. Het OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam zet bezoekers aan het denken.

Ga naar de website van OorlogVerzetsmuseum Rotterdam

Historie en populariteit

Het OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam is ontstaan uit een verzameling van een man die de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt. Arie Mast werd in 1929 geboren in Katendrecht en begon in de jaren zeventig met het verzamelen van voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog als therapie om de verschrikkingen uit de oorlog te verwerken. Tien jaar later had hij een zeer uitgebreide collectie opgebouwd. De gemeente stelde een pand in Katendrecht ter beschikking om de collectie tentoon te kunnen stellen.

Locatie

De alsmaar groeiende verzameling werd te groot voor dit pand en in 1995 verhuisde het museum naar de Veerlaan, maar ook daar groeide het al snel uit zijn jasje. In 2008 is het museum heropend op het huidige adres aan de Coolhaven. De blijvende groei geeft aan dat het OorlogsVerzetsMuseum een onderwerp behandelt dat mensen, zowel jong als oud, nog steeds enorm aanspreekt.

Programma / activiteiten

Het OorlogsVerzetsMuseum is gelegen in de Zuid-Hollandse stad Rotterdam. Zowel met eigen vervoer als via het openbaar vervoer, trein, bus, tram en metro is het museum goed te bereiken. Mensen die met eigen vervoer komen dienen wel rekening te houden met betaald parkeren met een chipkaart.

De collectie van het OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam bevat duizenden objecten en wordt nog dagelijks aangevuld met interessante stukken. Men kan bijvoorbeeld gebruiksvoorwerpen uit de oorlog, zoals een massieve fietsband en de zogenaamde kleppertjes bezichtigen. Daarnaast bezit het museum talloze foto’s, objecten, persoonlijke verhalen en documenten. Aan de hand van verschillende thema’s zoals Bombardement, Dagelijks leven, Hongerwinter en Bevrijding geeft het museum bezoekers inzicht in deze, vooral voor Rotterdam, zware jaren. Geregeld worden er wisselende tentoonstellingen georganiseerd en lezingen gegeven.

Voor kinderen zijn er interessante speurtochten beschikbaar en wie geen zin heeft om te speuren, kan gaan knippen en plakken om zo een vredesduifje te maken. Voor scholen zijn er speciale lespakketten ontwikkeld en tijdens schoolvakantie kunnen kids in het OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam deelnemen aan een boeiend conducteursspel of een eigen tram bouwen.

Stats & tags


Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling