Introductie

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen richt zich in het bijzonder op de geschiedenis van de scheepvaart en de scheepsbouw van de provincie Groningen. Er zijn elk jaar wisseltentoonstellingen te bezichtigen, maar uiteraard toont het museum ook een vaste collectie in de verschillende museumzalen. De uitgebreide collectie omvat een diversiteit aan objecten die betrekking hebben op de scheepsbouwhistorie en de scheepvaart vanaf de middeleeuwen.

Ga naar de website van Noordelijk Scheepvaartmuseum

Historie en populariteit

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum is in 1932 geopend, maar daarvoor was in 1930 al de Vereniging Noordelijk Scheepvaartmuseum opgericht. Het museum was destijds gevestigd in het Goudkantoor aan de Grote Markt in Groningen, maar is daarna verhuisd naar een pand in de Sint-Walburgstraat. In de jaren zeventig is het Noordelijk Scheepvaartmuseum voor de laatste keer verhuisd naar het huidige pand aan de Brugstraat. Er komen jaarlijks vele bezoekers naar het museum, waaronder veel groepen, toeristen en scholen.

Locatie

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum is centraal gelegen in de binnenstad van Groningen en zowel met de auto als met het openbaar vervoer te bereiken. Treinreizigers kunnen vanaf het Centraal Station het museum lopend bereiken of één van de buslijnen nemen in de richting van de Brugstraat. Bezoekers die met de auto komen wordt aangeraden om de auto te parkeren in de parkeergarage aan de Westerhaven.

Programma / activiteiten

De collectie in het Noordelijk Scheepvaartmuseum is verdeeld in vier categorieën, waaronder de objecten, de archieven met onder meer scheepsbouwtekeningen, de fotocollectie en de bibliotheek. Men kan in de museumwinkel terecht voor het aanschaffen van onder andere maritieme boeken, artikelen, publicaties en kinderboeken.

In het museum worden naast de vaste collectie en de wisseltentoonstellingen diverse gevarieerde activiteiten aangeboden. Het museum is uitermate geschikt om tijdens een schoolreisje te bezoeken, want kinderen maken met behulp van een speurtocht kennis met het museum. Ook families met kinderen kunnen een bezoek brengen aan het museum en meedoen met een plaatjeszoektocht of een speurtocht, die is afgestemd op de leeftijd van de kinderen.

Stats & tags


Groningen, Groningen, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling