Introductie

Het Nederlands Dakpannen Museum is gevestigd in een 18e eeuws voormalig kerkje in het plaatsje Alem. Bijna ieder huis heeft op het dak dakpannen liggen, maar achter deze dakbedekking ligt een grote geschiedenis verstopt. Het museum biedt een uitgebreide collectie dakpannen met ruim 700 jaar historie. Bezoekers kunnen hier daktegels vanaf het jaar 1300 tot heden bewonderen. Een boeiende verzameling met allen een eigen stukje historie.

Ga naar de website van Nederlands Dakpannen Museum

Historie en populariteit

De verzameling dakpannen in het Nederlands Dakpannen Museum is tot stand gekomen uit een privé verzameling van de heer Huub Mombers uit Druten. Hij was werkzaam bij Monumentenzorg en is vanaf 1983 begonnen met het verzamelen van keramische dakornamenten en dakpannen uit binnen- en buitenland, waarvan de oudste uit circa 1300 stamt. Ook documenten en voorwerpen met betrekking tot dakpannen zijn in het museum te bewonderen. Vanwege de uitgebreide boeiende collectie, weten steeds meer mensen het Nederlands Dakpannen Museum te vinden.

Locatie

Het Nederlands Dakpannen Museum is gelegen in de prachtige Bommerler Waard in het dorpje Alem, gemeente Maasdriel, provincie Gelderland. Het museum is geopend op iedere 1e en 3e zaterdag van de maand of na telefonisch overleg. Het museum is goed met de auto te bereiken, maar vanwege de historische ligging is het interieur van het kerkje met de rolstoel moeilijk bereikbaar.

Programma / activiteiten

Bezoekers kunnen op verzoek een rondleiding door het Nederlands Dakpannen Museum aanvragen. Zij krijgen dan uitleg over de historie en ontwikkeling van de dakpan vanaf de Middeleeuwen tot heden. Het ornament als statussymbool, de vele dakpanmodellen en het fabricage proces komt allemaal aan bod. Bezoekers maken kennis met onder andere authentieke geglazuurde dakpannen, Friese dakpannen, ornamenten en dakpannen uit Azië, Afrika, China en Indonesië en er is eveneens een riante verzameling keramische schoorsteenpotten te bezichtigen.

Het aanbod wordt nog regelmatig uitgebreid met nieuwe aanwinsten, waaronder catalogi, dakpannen, voorwerpen en gereedschappen uit de dakpanindustrie. Het voormalig Nederlands Hervormde kerkgebouw is niet zo erg groot, daarom dienen groepen van te voren te reserveren voor een rondleiding door het Nederlands Dakpannen Museum, want er is maximaal plaats voor 50 personen.

Stats & tags


Alem, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling