Introductie

Verspreid over vier gemeenten en met een oppervlakte van maar liefst 3500 hectare is natuurgebied de Maashorst het grootste aaneengesloten natuurgebied van Noord-Brabant. Maar de Maashorst is niet alleen groot, de Maashorst is ook een bijzonder divers natuurgebied. Heidevelden en bossen, vennen en kronkelende beekjes en imposante stuifduinen. Om de bezoekers maximaal te kunnen laten genieten van de heerlijke natuur zijn er een aantal wandelroutes uitgezet, waarvan de meesten het vertrekpunt hebben bij het bezoekerscentrum.

Ga naar de website van Natuurpark de Maashorst

Historie en populariteit

Het natuurgebied vindt zijn oorsprong in de tijd dat de rivier de Maas hier nog stroomde. Maar daarvoor moeten we wel heel ver terug in de tijd, naar de laatste ijstijd. Sediment uit die tijd is nog steeds terug te vinden op de Maashorst. Dat de Maas zijn stroomgebied meer oostwaarts heeft gevonden heeft alles te maken met de breuken die in dit gebied in de aardkorst te vinden zijn en die ervoor gezorgd hebben dat de Maashorst ruim vier meter omhoog gedrukt is. Een uniek natuurfenomeen doet zich voor aan de westelijke kant van het natuurgebied. Hier ligt een heus aardkundig monument, een plek waar grondwater zichtbaar stroomt van lager naar hoger gelegen gebied. Juist omdat het hier zichtbaar gebeurt is dit een uniek verschijnsel.

Locatie

Hoewel je met gemak een hele dag kunt verpozen in natuurgebied de Maashorst zijn er in de buurt nog tal van andere bijzondere plekken te ontdekken. Bijvoorbeeld het Museum voor Religieuze Kunsten in Uden. Dit museum is gevestigd in de prachtige en nog immer bewoonde Abdij Maria Refugie en herbergt een zeldzame collectie van onder andere middeleeuwse monstransen en beelden. De Abdij Maria Refugie, waarin het museum gevestigd is, is naar alle waarschijnlijkheid ontstaan als versterkt slot, maar is in respectievelijk 1720 en 1739 uitgebreid met een kloostergebouwen en een kapel.

Programma / activiteiten

Naast dat natuurgebied de Maashorst zich uitstekend leent voor heerlijke wandelingen en fietstochten, worden er ook het hele jaar door tal van activiteiten en evenementen georganiseerd in en om de Maashorst. Raadpleeg de website voor de meest actuele agenda.

Stats & tags


Nistelrode, Noord-Brabant, Nederland
Dieren & Natuur, Natuur

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling