Introductie

Het Nationaal Vlasserij- Suikermuseum beschikt over twee expositiezalen waarvan er één in het teken van de Vlasserij staat en de ander is gericht op de Suiker. Het museum geeft bezoekers inzicht in de producten die na bewerking voortkomen uit de gewassen suikerbiet en vlas. Hierbij kan gedacht worden aan suiker, linnen en lijnolie. Er worden demonstraties gegeven rondom vlasbewerking zoals hekelen, braken, repelen en zwingelen. Daarnaast kunnen bezoekers suikerproducten van toen en nu bezichtigen en kunnen zij het complete proces van linnen en suiker live meemaken. Bovendien beschikt het Nationaal Vlasserij- Suikermuseum over machines en werktuigen die vroeger in de suikerfabrieken werden gebruikt.

Ga naar de website van Nationaal Vlasserij-Suikermuseum

Historie en populariteit

Het Nationaal Vlasserij- Suikermuseum heeft haar deuren voor publiek in 2001 geopend. Het museum is gehuisvest in een voormalige gemeenteloods uit 1975. Deze van oudsher bouwvallige schuur is verbouwd door het WVS, het Werkvoorzieningsschap West Noord-Brabant, tot een mooie gemeenteloods. Het markante pand is sinds 2001 het onderkomen van het museum. Jaarlijks komen vele belangstellenden, dagjesmensen, groepen, scholen en gezinnen een kijkje nemen in het Nationaal Vlasserij- Suikermuseum.

Locatie

Het Nationaal Vlasserij- Suikermuseum is gelegen in Klundert, een stad in de gemeente Moerdijk in de provincie Noord-Brabant. Het museum is uitstekend te bereiken met eigen vervoer en wie met het openbaar vervoer komt, kan de bus vanaf Station Zevenbergen of Breda richting Klundert nemen.

Programma / activiteiten

Het Nationaal Vlasserij- Suikermuseum geeft op afspraak voor groepen rondleidingen en demonstraties. In de vlasserij wordt het verwerkingsproces getoond en de suikerexpositie toont vitrines met oude suikerproducten en authentieke voorwerpen. Er is een doorlopende filmvoorstelling tijdens openingstijden en in de ontvangstruimte kunnen bezoekers genieten van een drankje. De bibliotheek biedt een schat aan informatie, maar is alleen toegankelijk op afspraak.

Er worden door het museum eveneens arrangementen en dagtochten georganiseerd. Zo kunnen bezoekers een demonstratie en rondleiding door het museum combineren met een historische stadswandeling door Klundert of een kort bezoek aan Willemstad. Op het buitenterrein worden geregeld evenementen georganiseerd en in de ontvangstruimte biedt het Nationaal Vlasserij- Suikermuseum korte- en langlopende tentoonstellingen aan voor verzamelaars, kunstenaars en hobbyisten.

Stats & tags


Klundert, Noord-Brabant, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling