Introductie

Museum Joure is een veelzijdig en verrassend museum. Het museum vertelt de geschiedenis van Joure en omgeving, de oude ambachten, zoals de klokkenmaker, de drukker, de kopergieter en de goud- en zilversmid. Daarnaast is er een natuurafdeling, doorlopende tentoonstellingen van hedendaagse kunst en het geboortehuis van koffiebrander Douwe Egberts. Bezoekers kunnen een demonstratie koffiebranden bijwonen, met een oude drukpers zelf iets drukken en nostalgisch snoepgoed kopen in het authentieke snoepwinkeltje De Witte Os. Het Museum Joure is verrassend veelzijdig voor alle leeftijden.

Ga naar de website van Museum Joure

Historie en populariteit

Museum Joure opende haar deuren in 1976. Er werden verschillende collecties ondergebracht in de eerste fabriek van Douwe Egberts. In 1980 is de museumwinkel De Witte Os onderdeel geworden van het museum en in 1981 werd het geboortehuis van Egbert Douwes toegevoegd. Door de jaren heen zijn nog meer gebouwen deel uit gaan maken van het museum en er ontstond een verrassend geheel van tien gebouwen door nieuwbouw in 2001. Vanwege de variatie trekt Museum Joure jaarlijks vele bezoekers.

Locatie

Museum Joure is gelegen in de provincie Friesland in de plaats Joure. Het museum is zowel met eigen vervoer, als met het openbaar vervoer te bereiken vanuit alle delen van het land.

Programma / activiteiten

Bezoekers die Museum Joure gaan bezichtigen vinden hier een expositieruimte, een natuurafdeling, een koperslagerij, het geboortehuis van Egbert Douwes, de Friese klokken, de grafische afdeling, een bakkerij, een zilversmederij en een klokkenmakerij. Daarnaast beschikt het museum nog over een koffie- en theehuis en een ruimte met hedendaagse kunst. Kinderen zijn vooral dol op de natuurafdeling vanwege de dieren, en voor hen is er de mogelijkheid om met behulp van een werkboekje en een rugzak de natuur te ontdekken.

Het museum heeft verschillende arrangementen samengesteld, waaronder het Douwe Egberts arrangement en het ambachtenarrangement. Voor scholen zijn er leskisten beschikbaar en educatieve programma’s waaronder Museumschatjes. Met behulp van een schatkaart leren ze te kijken naar bijzondere voorwerpen.

Tot slot kunnen bezoekers van het Museum Joure in de museumwinkel terecht voor eigen gemaakte artikelen.

Stats & tags


Joure, Friesland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling