Introductie

Vijfhonderd jaar gevangenisgeschiedenis staat uiteraard garant voor vele verhalen. Zo ook in museum Blokhuispoort in Leeuwarden. Deze voormalige gevangenis heeft ruim vijf eeuwen dienst gedaan als tuchthuis om de ontuchtigen tucht bij te brengen. Dat niet iedere gedetineerde hierop zat te wachten blijkt uit een aantal spectaculaire ontsnappingsverhalen. Waarvan de meest tot de verbeelding sprekende wel de bevrijding van 51 gedetineerden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog is. Gerrit Fokkema maakte die bevrijding van dichtbij mee en vertelt zijn verhaal nog steeds met enige regelmaat. Daarnaast krijgt de bezoeker een goed beeld van het gevangenisleven door de loop der eeuwen heen.

Ga naar de website van Museum Blokhuispoort

Historie en populariteit

De Bijzondere Strafgevangenis van Leeuwarden de Blokhuispoort werd geopend in 1499. En tal van beruchte criminelen hebben er sinds die tijd meerdere dagen opgesloten gezeten. Bijvoorbeeld de gifmengers Adrie Lodder en John Opdam, beiden veroordeeld wegens de moord op hun vrouw en beide gelijktijdig in Blokhuispoort gedetineerd. Een gelijktijdige opsluiting die uiteindelijk resulteerde in de dood van Lodder. En wederom was het Opdam die schuldig werd bevonden en hernieuwd een levenslange gevangenisstraf opgelegd kreeg. Een andere beruchte moordenaar die in Leeuwarden gezeten heeft was Henricus Jacobus Jut. De wegens dubbele moord tot levenslang veroordeelde moordenaar had tevens de twijfelachtige eer naamgever te zijn aan de populaire kermisattractie de ‘Kop van Jut’.

Locatie

Museum Blokhuispoort staat in Leeuwarden. Naast een bezoek aan de Blokhuispoort behoort ook een bezoek aan het nieuwe Fries Museum, dat nu nog gevestigd is aan de Turfmarkt, maar vanaf 2013 zijn deuren zal openen op het Zaailand. In het Fries Museum is er veel aandacht voor de Friese historie. Het verhaal van de Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier speelt een prominente rol. En ook de voor spionage ter dood veroordeelde Leeuwardense Mati Hari wordt besproken in het Fries Museum.

Programma / activiteiten

Om niets te missen verzorgt het museum een aantal rondleidingen. Op de website vind je de meest actuele informatie rondom deze rondleidingen.

Stats & tags


Leeuwarden, Friesland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling