Introductie

Ontdek de rijkdom van de verschillende Afrikaanse culturen in het Afrika Museum in Berg en Dal. In het binnenmuseum worden Afrikaanse voorwerpen tentoongesteld en in het buitenmuseum zijn woningen en dorpen nagebouwd uit de Afrikaanse landen Benin, Mali, Ghana, Lesotho en Kameroen.

Ga naar de website van Afrika Museum

Historie en populariteit

In 1954 besloot pater P. Bukkems het Afrika Museum op te richten. De heer Bukkems was missionaris geweest in Tanzania. Bij de oprichting van het museum bestond de collectie uit een kleine verzameling Afrikaanse voorwerpen van missionarissen die in Afrika hadden gewerkt. Door de jaren heen is het museum flink verbouwd en is de collectie uitgebreid. In de jaren zeventig kwam er een buitenmuseum bij. In 2006 bestond het museum vijftig jaar. In hetzelfde jaar is de laatste grote verbouwing afgerond. Het Afrika Museum trok in 2008 ruim 67.000 bezoekers. Het museum krijgt opvallend vaak bezoek van jongeren: bijna 40 % van de bezoekers is jonger dan 18 jaar. Veel scholen organiseren schoolreisjes naar het museum.

Locatie

Het Afrika Museum is gevestigd in Berg en Dal, een dorpje in de gemeente Groesbeek. Berg en Dal ligt op 6 kilometer rijden van Nijmegen.

Programma / activiteiten

De vaste collectie van het Afrika Museum bestaat uit traditionele en hedendaagse voorwerpen, zoals maskers en beelden. Een deel van de voorwerpen is door missionarissen meegenomen, maar het museum heeft ook verschillende stukken aangekocht. Regelmatig worden er nieuwe tentoonstellingen georganiseerd met wisselende thema’s. Buiten kunnen de bezoekers kennismaken met de Afrikaanse architectuur. In het buitenmuseum zijn bijvoorbeeld paalwoningen nagebouwd uit Benin en woonerven uit Ghana en Lesotho. Kinderen kunnen een speurtocht maken of een kinderfeestje vieren in het museum. Voor volwassenen is er een speciale PSP-tour ontwikkeld en worden er lezingen georganiseerd.

Stats & tags


Berg en Dal, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling