Introductie

Dat Zwolle, de hoofdstad van de provincie Overijssel, een rijke historie kent is goed te zien. Binnen de grachten, die van de historische binnenstad feitelijk gezien een eiland maken, staat een groot aantal prachtige oude en monumentale gebouwen, waardoor de bezoeker zich met weinig fantasie in de Middeleeuwen kan wanen. Midden door het eiland stroomt het Zwarte Water, een klein riviertje waaraan Zwolle van oudsher gelegen is. Dat Zwolle aan de IJssel ligt, is feitelijk gezien een misvatting.

Ga naar de website van Zwolle

Historie en populariteit

Hoewel Zwolle reeds in het jaar 1040 genoemd wordt, bloeit de stad op wanneer het in 1438 stadsrechten verkrijgt. Zwolle treedt toe tot de Hanze, een handelsverbond van Noord-Europese steden, waaronder Deventer, Hamburg en Kiel. Daarnaast heeft de stad een zeer belangrijke rol gespeeld in de religieuze ontwikkeling van Europa, nadat de Moderne Devotie zich eerst vanuit Deventer en later vanuit Zwolle over heel Europa uitspreidde. Een belangrijke rol hierin speelde Thomas a Kempis wiens naam nog steeds veelvuldig voorkomt in het Zwolse.

Bezienswaardigheden

De historische binnenstad van Zwolle is één grote bezienswaardigheid. Tal van historische monumenten worden afgewisseld door veel groen en water. Culinair staat Zwolle al jaren op eenzame hoogte, dankzij de bevlogenheid van ’s lands meest bekende en meest bevlogen culinaire echtpaar Jonnie en Thérèse Boer, bekend van de Librije (drie sterren). Cultureel doet de stad echter ook niet onder voor de ‘groten’. Museum de Fundatie is gevestigd in het prachtige Paleis aan de Blijmarkt, dat met zijn imposante zuilenrij alleen al een bezoek waard is. Maar ook de collectie van de Fundatie, met werken van Corneille, Appel en Mondriaan, mag er zijn. Andere bekende musea zijn het Stedelijk Museum en het Ecodrome.

Evenementen

Zwolle kent een aantal grote festivals en evenementen waarvan de bekendste en meest bezochte het jaarlijkse Bevrijdingsfestival is, tevens het best bezochte Bevrijdingsfestival van Nederland met maar liefst 160.000 bezoekers in 2009. Hoewel minder druk bezocht als het Bevrijdingsfestival zijn Festival Zwart en het Straattheaterfestival Overijssel zeker ook de moeite waard om speciaal voor naar Zwolle af te reizen.

Stats & tags


Zwolle, Overijssel, Nederland
Steden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling