Introductie

Het Zwarte Cross Festival is van Nederland het grootste, betaalde muziekfestival in combinatie met de grootste motorcross ter wereld. Het is een feest met stunts, theater, humor, spektakel, sport, muziek, originaliteit, verdraagzaamheid en motorcross. Kenmerkend van het feest is de typische Achterhoekse gastvrijheid en gezelligheid. Tijdens het driedaagse festival zullen carnaval on wheels en topsport elkaar in sneltreinvaart afwisselen. De diverse themaweides en de meer dan twintig muziek- en theaterpodia bieden een gevarieerd programma aanbod. Van rock en disco tot aan reggae en metal. Ook zijn diverse internationale stuntmannen van de partij. Zij brengen met hun duizelingwekkende stunts ademloze stiltes teweeg bij publiek. Zwarte Cross is een feest dat door jong en oud samen wordt gevierd.

Ga naar de website van Zwarte Cross

Historie en populariteit

De Zwarte Cross is eigenlijk begonnen als grap. In 1997 werd een crosswedstrijd georganiseerd voor iedereen. Zowel motoren en brommers mochten meedoen als crossers en fietsers. Eerst gezellig met elkaar crossen in de wei en vervolgens in de feesttent tot in de late uurtjes feesten tijdens de afterparty. Het werd een succes en in de jaren die volgden, werd het festival jaarlijks herhaald. In 2000 werd er voor het eerst een heel weekend georganiseerd en van 2001 tot en met 2033 was het motorcrossevenement de grootste van West-Europa.

Locatie

In 2005 werd het een festival en in 2008 kwamen al meer dan 100.000 bezoekers op het feest af, mede dankzij de landelijke bekendheid die het festival verwierf. Nog steeds groeit het aantal belangstellenden, want in 2011, toen de 15e editie van de Zwarte Cross plaatsvond, mocht het evenement meer dan 150.000 festivalbezoekers verwelkomen.

Programma / activiteiten

Het Zwarte Cross Festival vindt jaarlijks plaats op het festivalterrein in Lichtenvoorde, een gemeente in de provincie Gelderland. Tijdens het evenement worden pendelbussen ingezet waarmee bezoekers van en naar het NS Station Lichtenvoorde/Groenlo kunnen reizen. Wie met eigen vervoer komt, kan de borden ‘Evenement’ volgen en parkeren op de aangewezen parkeerplaatsen.

Het Zwarte Cross Festival biedt alle ingrediënten voor een mooi en gezellig feestje. Sport, muziek, stunts, emoties, theater, spektakel, vuurwerk en vooral verdraagzaamheid en humor. Er wordt een gevarieerde programmering geboden met meer dan twintig muziek- en theaterpodia en verschillende themaweides. Of men nu houdt van metal, reggae, rock, dance of disco, er is voor elk wat wils. Meer dan tweehonderd bekende en minder bekende bands treden op tijdens het driedaagse evenement.

Naast muziek biedt het festival natuurlijk het grootste motorcrossevenement ter wereld. De echte wereldkampioenen uit de serieuze motorsport worden afgewisseld met speciale klassen waar deelnemers de meest absurde voertuigen in elkaar hebben gezet zoals ruimteschepen, Flintstonesmobielen en ijscokarren.

Op iedere hoek van het festivalterrein is wel iets te doen. Hilarische acts, bloedstollende stunts, een kermis voor kinderen, theaterartiesten, een festivalmarkt en diverse restaurants. Wie geen minuut wil missen van het gehele evenement, logeert op de Zwarte Cross camping, een klein walhalla dorp met eigen badhuis, kapsalon, supermarkt, kampvuur met gitaren, café, kerkdienst en de Tirolerloods.

Stats & tags


Groenlo, Gelderland, Nederland
Evenementen, Juli

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling