Introductie

Torenstad is een veel gebruikte bijnaam voor Zutphen. En voor een ieder die deze middelgrote stad in het noordoosten van de provincie Gelderland per auto of trein bezoekt zal direct duidelijk worden waarom. De skyline van Zutphen wordt gedomineerd door een groot aantal torens, die vanwege het ontbreken van welke vorm van moderne hoogbouw dan ook, de stad al van verre een historische aanblik geven. Een historische aanblik die alleen maar wordt versterkt wanneer men daadwerkelijk door het prachtige centrum van de stad struint. Met zijn vele historische gebouwen, knusse winkelstraatjes en prachtige hofjes is Zutphen een van de best bewaarde geheimen aan de IJssel.

Ga naar de website van Zutphen

Historie en populariteit

Zutphen is een van de oudste steden van Nederland en samen met Deventer behoorde het ten tijde van de Hanze tot de machtigste Hanzesteden van ons land. En dat is nu nog steeds te zien aan de diverse trotse torens, grote delen stadsmuur en stadspoorten. Gelderse steden als Arnhem, Doesburg, Doetinchem en Hattem kregen dankzij Zutphen stadsrechten.

Bezienswaardigheden

Naast een rijk evenementenleven huisvest Zutphen ook een groot aantal bijzondere musea en bezienswaardigheden. Ruim 450 rijksmonumenten maken van Zutphen de meest monumentale Gelderse stad. Het Stedelijk Museum Zutphen is de beste plek om alles over Zutphen en zijn geschiedenis te weten te komen. Figuratieve kunst vind je in Museum Henriette Polak en het Grafisch Museum Zutphen laat een complete drukkerij uit eind negentiende eeuw zien. Kortom: voor iedereen die het Gelderse middeleeuwse leven wil proeven is Zutphen de juiste plek.

Evenementen

Evenals andere Hanzesteden heeft ook Zutphen een breed en gevarieerd aanbod van tal van evenementen. Het meest populaire en best bezochte evenement is de jaarlijkse Bokbierdag begin oktober. Meer dan honderdduizend liefhebbers van het edele bokbier komen dan naar Zutphen toe om het bokbierseizoen officieel te openen. De Bokbierdag wordt opgeluisterd met tal van activiteiten, waarvan de nostalgische optocht van historische wagens de belangrijkste is. Daarnaast is er veel ruimte voor muziek en theater. Maar niet alleen de dorstigen worden gelaafd in Zutphen, ook de hongerigen komen aan hun trekken en wel op het Chocoladefestival, een festival met chocola, chocola, chocola en muziek. De Zutphense Dweildag, begin september, brengt dweilorkesten en dweilorkestliefhebbers uit het hele land naar Zutphen.

Stats & tags


Zutphen, Gelderland, Nederland
Steden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling