Introductie

Zuivelmusuem It Tsiispakhús is een klein museum dat in een vroeger kaaspakhuis is gevestigd. Het voormalig kaaspakhuis is tevens rijksmonument. Bezoekers kunnen hier wisselexposities over kunst, cultuur en archeologie of historie bezichtigen. Alle tentoonstellingen hebben betrekking op de gemeente Littenseradeel.

Ga naar de website van Zuivelmuseum It Tsiispakhús

Historie en populariteit

De eerste verdieping is gereserveerd voor de permanente tentoonstelling. Door middel van documenten, films, foto’s en voorwerpen komen bezoekers alles te weten over de zuivel en de aspecten die allemaal te maken hebben met zuivel. De essentiële rol van de zuivelverwerking van de huidige gemeente Littenseradeel en de voormalige gemeenten Hennaarderadeel en Baarderadeel wordt in het Zuivelmuseum It Tsiispakhús extra belicht.

Locatie

Het voormalige kaaspakhuis, waar het Zuivelmuseum It Tsiispakhús in is gehuisvest, dateert uit 1905. De geschiedenis van zuivel wordt hier op een duidelijke wijze uit de doeken gedaan. Het museum heeft in 2009 en 2010 een flinke verbouwing ondergaan om zo nog meer tot zijn recht te komen. Jaarlijks nemen verschillende soorten bezoekers een kijkje in het kleine, knusse en boeiende Zuivelmuseum It Tsiispakhús

Programma / activiteiten

Het Zuivelmuseum It Tsiispakhús is gelegen in het dorp Wommels, gemeente Littenseradeel in de provincie Friesland. Vanuit alle delen is het museum prima met eigen vervoer te bereiken, waarbij men wel van te voren dient te letten op de openingstijden.

Iedereen die wil weten hoe kaas wordt gemaakt, is van harte welkom in het kleine Zuivelmuseum It Tsiispakhús. Het museum vertelt de geschiedenis van de zuivel, de verwerking en alles wat erbij komt kijken. Er is een vaste expositie te bezichtigen op de bovenverdieping, bestaande uit onder meer foto’s, voorwerpen, films en schilderijen die met zuivel hebben te maken.

Daarnaast zijn er geregeld afwisselende tentoonstellingen te zien op de benedenverdieping die eveneens gericht zijn op het thema zuivel, zoals een schilderijenexpositie van stillevens, waarin het onderwerp zuivel haarscherp wordt uitgebeeld. Iedereen die geïnteresseerd is in kaas, zuivel en kunst van toen tot nu, is bij het Friese Zuivelmuseum It Tsiispakhús aan het juiste adres.

Stats & tags


Wommels, Friesland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling