Introductie

Zeeland, en Vlissingen in het bijzonder, zijn gevormd door het water. Het water, de zee, hebben al eeuwen een allesbepalende rol gespeeld in het leven van de Vlissingers. Het water bracht kansen en bedreigingen, bracht grote rijkdommen, nam mensenlevens en maakte helden. Over dit water, de zee, grote zeevaarders als Michiel de Ruyter, ontdekkingsreizen en de ontwikkeling van Vlissingen door de eeuwen heen vertelt muZEEum, een meer dan boeiend museum.

Ga naar de website van Zeeuws Maritiem MuZEEum

Historie en populariteit

MuZEEum komt voort uit een van Nederlands oudste musea, het Stedelijk Museum Vlissingen. Dit museum werd reeds in 1890 opgericht en was tot het begin van eenentwintigste eeuw gevestigd in een voormalig negentiende-eeuws woonhuis aan het Bellamypark. Na ruim een eeuw voldeed het onderkomen echter niet meer, de groeimogelijkheden raakten uitgeput en besloten werd een geheel nieuwe koers te varen, deels met oude schepen. Want de oude collectie van het voormalig Stedelijk vormde het begin voor het nieuwe muZEEum. In het najaar van 2002, de eerste herfststorm had de Zeeuwse kust reeds geteisterd, opende muZEEum zijn deuren voor het publiek. En sinds dien is het museum een echte publiekstrekker. Jaarlijks weten rond de veertigduizend bezoekers het museum te vinden. Het onderkomen van muZEEum is overigens een schoolvoorbeeld van hoe moderne architectuur en historische gebouwen samen kunnen versmelten tot een prachtig geheel. Panden uit de zestiende, zeventiende, achttiende en eenentwintigste eeuw vormen samen het muZEEum. De bijzondere architectonische oplossing om deze gebouwen uit diverse tijdperken op elkaar aan te laten sluiten leverde het muZEEum onder andere de Bouwfonds Award en de Schreuderprijs op.

Locatie

Vlissingen zelf is een prima plek om een dag of meer te vertoeven. De stad heeft ruim driehonderd Rijksmonumenten binnen zijn grenzen. Maar ook de ligging aan de Westerschelde, de scheepvaart, de haven en de boulevards geven de stad zijn typische maritieme karakter.

Programma / activiteiten

Een echte aanrader is een bezoek aan muZEEum te combineren met een stadswandeling door Vlissingen. Wanneer je deze wens tijdig aangeeft bij het museum, zullen zij hun best doen museumbezoek en stadswandeling door de zelfde gids te laten begeleiden. De ideale manier om verbanden te leggen.

Stats & tags


Vlissingen, Zeeland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling