Introductie

Zandvoort geniet nationaal en internationaal bekendheid als badplaats. Jaarlijks weten miljoenen toeristen uit binnen- en buitenland het strand en de strandtenten van de Noord-Hollandse badplaats te vinden en te waarderen. Maar Zandvoort was niet altijd de badplaats die het nu is. Het dorp bestaat immers al sinds 1100. Leefden de bewoners van Zandvoort in het begin vooral van de visserij, sinds de aansluiting op het Amsterdamse tramnet eind negentiende eeuw kwam ook het toerisme voorzichtig op gang. Een bloei die zich, met uitzondering van een aantal donkere jaren in de Tweede Wereldoorlog, tot op de dag van vandaag voorzet. Over deze bloei en over de vroege geschiedenis vertelt het Zandvoorts Museum. Aan de hand van voorwerpen, schilderijen, tekeningen en foto’s. En daarmee is het Zandvoorts Museum een prima cultuurhistorisch uitje om een heerlijke stranddag mee te combineren.

Ga naar de website van Zandvoorts Museum

Historie en populariteit

Het Zandvoorts Museum bestaat sinds 1994 onder de huidige naam. Op dat moment kent het museum al wel een bijna twintigjarige historie. In 1977 wordt het Cultureel Centrum Zandvoort opgericht, dat als voorloper geldt van het museum. In 2000 wordt het onderkomen van het Zandvoorts Museum grondig verbouwd, waarna het museum klaar is voor de toekomst.

Locatie

Zandvoort staat natuurlijk vooral bekend om zijn prachtige strand en dito duinen. Heerlijk struinen over het strand en door de duinen, een kleurtje opdoen en afkoeling zoeken tijdens een warme zomerse dag of een drankje drinken in een van de vele leuke strandtentjes behoren tot de meest populaire mogelijkheden in deze gezellige badplaats even buiten Haarlem. Cultuurliefhebbers die een bezoek aan het Zandvoorts Museum liever willen combineren met een andere culturele activiteit kunnen prima in Haarlem terecht. Als zesde monumentenstad van Nederland bezit Haarlem een enorme keur aan bezienswaardigheden. Maar niet alleen de vele monumenten, hofjes en nauwe steegjes maken een bezoek aan Haarlem de moeite waard. Ook de vele musea, galerieën en expositieruimten in de stad zijn stuk voor stuk bijzonder. De twee bekendste zijn het oudste museum van ons land, het Teylers Museum uit 1784 en het Frans Hals Museum, dat een grote collectie schilderkunst uit de Gouden Eeuw beheert.

Programma / activiteiten

Met een rondleiding haal je het maximale uit je bezoek aan het Zandvoorts Museum. Let wel dat rondleidingen, die beschikbaar zijn in het Nederlands, Duits en Engels, tenminste twee weken van te voren dienen worden te aangevraagd.

Stats & tags


Zandvoort, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling