Introductie

Zaanstad, Zaandam, Zaanstreek. In den lande schept het nog wel eens verwarring wat nu precies wat is. Maar eigenlijk is het vrij simpel. Zaanstad bestaat sinds 1974 en is een samenvoeging van de gemeenten Zaandam, Koog aan de Zaan, Assendelft, Wormerveer, Westzaan, Zaandijk en Krommenie. Zaanstad ligt in de Zaanstreek waar het veruit de grootste gemeente is. En de Zaanstreek op zijn beurt is weer het oudste industriegebied van Europa en heeft meer recentelijk een groot aantal zeer gerenommeerde ondernemingen voortgebracht waarvan Ahold (Albert Heijn), Bruynzeel, Duyvis en Verkade wellicht de meest bekende zijn.

Ga naar de website van Zaanstad

Historie en populariteit

Dat de Zaanstreek als oudste industriegebied van Europa wordt gezien heeft alles te maken met de opkomst van Amsterdam als handelscentrum, maar vooral met het verbod op houtzaagmolens in de hoofdstad. Waren er in 1630 al 53 houtzaagmolens in gebruik in de Zaanstreek, halverwege de zeventiende eeuw was dit aantal bijna vertwintigvoudigd. Ruim 900 molens gaven de Zaanstreek de karakteristieke aanblik die we nog vaak terugzien op werken van beroemde kunstenaars. Later werd niet alleen meer hout gezaagd in de molens, maar werden er ook mosterd en cacao verwerkt.

Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden zijn er legio in Zaanstad. Niet zo verwonderlijk natuurlijk, wanneer je je realiseert dat hier de industrie en nijverheid reeds in de zeventiende eeuw hoogtij vierde. De bekendste attractie is de Zaanse Schans. Jaarlijks wanen bijna een miljoen bezoekers zich in dit grote openluchtmuseum in een andere wereld. Gevestigd op de Zaanse Schans geeft het museum een mooi beeld van de industriële opkomst van de regio, met daarin een bijzondere plek voor de chocoladefamilie Verkade. Het Tsaar Peterhuisje tenslotte is het oudste houten huis van de Zaanstreek en niemand minder dan de grote Russische Tsaar Peter de Grote logeerde hier ten tijde van zijn Grote Ambassade. Bezoekers van het museum scharen zich in een illuster rijtje van bezoekers waaronder Poetin en Gorbastjov.

Evenementen

Zaanstad kent een groot aantal leuke evenementen. Een bijzonder aangenaam en ontspannen evenement is Shop & Swing langs de Zaan. Muziek, dans, theater en eten en drinken in een prachtige historische setting langs de mooie Zaanbocht. Een echte aanrader. Jazz Zaandam is eveneens een echte aanrader. Een oud festival dat onlangs nieuw leven is ingeblazen. En wie Jazz Zaandam bezoekt zal zich afvragen waarom het festival jarenlang niet op de Zaanse evenementenagenda heeft geprijkt.

Stats & tags


Zaanstad, Noord-Holland, Nederland
Steden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling