Introductie

Stille paadjes, exotische bomen, kunstwerken en bomentuien; je vindt het op landgoed Schovenhorst.

Ga naar de website van Wonderebomenwereld Schovenhorst

Historie en populariteit

In 1848 plantte mr. Schober de eerste bomen. Hij begon hier een proeftuin en boomkwekerij. Nu, zo’n 160 jaar later, zijn de bomen uitgegroeid tot reuzen van wel 40 meter hoog. Dit oude tuingedeelte heet tegenwoordig het Kleine Pinetum, een besloten tuin met gigantische bomen. Vanwege ruimtegebrek is er een deel bijgekomen: de Verborgen Tuin, welke in 2004 is geopend.

Locatie

De Wondere bomen wereld ligt in Putten. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid. Het langgoed is uitstekend bereikbaar, zowel met de auto als het openbaar vervoer.

Programma / activiteiten

Schovenhorst bestaat uit een aantal delen: het Arboretum, het Kleine Pinetum, de Verborgen Tuin, het Driecontinentenbos en het Kolkbos. Tevens zijn er een theepaviljoen, een bezoekerscentrum en een winkel. In het Arboretum zijn de naald- en loofbomen gerangschikt op land en streek van herkomst. Het is ruim opgezet en de ‘continenten’ zijn verdeeld door graspaden. Het Kleine Pinetum herbergt reuzenbomen, die 160 jaar geleden geplant zijn. Ernaast ligt de uitbreiding van de oorspronkelijke tuin: de Verborgen Tuin. Hier heerst een serene rust, die versterkt wordt door het ontwerp van dit gedeelte. Het Driecontinentenbos is een afwisselend bos met coniferen uit Noord-Amerika, Europa en Azië. Waar vroeger de schapen dronken, ligt nu een drooggevallen kolk. Aan deze plek dankt het Kolkbos zijn naam. Voor kinderen is er van alles te beleven: er is een speelbos waar naar hartenlust kunt klimmen, hutten bouwen en ravotten. Op de 40 meter hoge uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over het uitgestrekte landgoed. In het bostheater kunt u op sommige dagen genieten van voorstellingen. Op de oude kwekerij is het theepaviljoen verrezen, met een zonnig terras. Vanaf het terras heb je uitzicht over de immense bomen.

Stats & tags


Putten, Gelderland, Nederland
Dieren & Natuur, Natuur

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling