Introductie

Wie op Google Maps ‘Honselerdijk’ intypt zal direct opvallen dat het dorp volledig omsloten is door kassen. Glastuinbouw vormt hier veruit de belangrijkste bron van inkomsten en dat is vanaf boven duidelijk zichtbaar. Over de geschiedenis van de glastuinbouw in het Westland, de Zuid-Hollandse landstreek waar Honselerdijk in ligt, vertelt het Westlands Museum. Maar hoewel glastuinbouw een meer dan prominente plek inneemt in het museum, komen ook andere geschiedkundige gebeurtenissen en feiten in het Westlands Museum uitgebreid aan bod. Zo is er aandacht voor de vele kastelen die vroeger het Westland sierden, voor het Westland ten tijde van de prehistorie, de Romeinse tijd en de vroege middeleeuwen en voor de ontwikkeling van het Westland an sich. Daarnaast is er een historische tuin gerealiseerd waarin oude gewassen en teelwijzen aan bod komen. Hier worden ook bescheiden, voorwerpen en materialen die uit tuinbouwhistorisch oogpunt belangrijk zijn bewaard. Een bijzonder museum dus over een bijzondere streek in Nederland.

Ga naar de website van Westlands Museum

Historie en populariteit

Het Westlands Museum opende in 1993 voor het eerst zijn deuren. Het idee voor een historische tuin dateert echter al uit 1970. In 1980 wordt de historische tuin gerealiseerd in Naaldwijk. Na een fusie van het Tuinbouwmuseum, het Westlands Streekmuseum en het Westlands Centrum voor Streekhistorie in 1991 wordt op 18 juni 1993 het Westlands Museum voor Streek- en Tuinbouwhistorie geopend.

Locatie

De bijnaam van het Westland is de glazen stad. Een naam die het te danken heeft aan de enorme hoeveelheid kassen die hier staan. ’s Avonds en ’s nachts wordt de hemel boven het Westland verlicht door een oranje gloed, afkomstig van de kassen. Of het mooi is, daarover valt te twisten, bijzonder is het in ieder geval. Het strand van Westland kenmerkt zich door de brede duinenrij langs de kust. Zowel strand als duinen lenen zich uitstekend voor een heerlijke wandeling.

Programma / activiteiten

Naast een permanente tentoonstelling vinden er ook regelmatig wisselende exposities plaats in het Westlands Museum. Raadpleeg de website van het museum voor de meest actuele informatie.

Stats & tags


Honselersdijk, Zuid-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling