Introductie

“Aan de voet van die mooie Wester”, zong Willy Alberti in zijn gelijknamig chanson. In gedachten gaat hij terug naar die plek waar hij als klein jongetje stoeide met vriendjes, onder andere met zijn neefje Johnny Jordaan. Inmiddels is er veel veranderd. De straatschoffies van weleer, de kwajongens die de Jordaan zo beroemd hebben gemaakt, zijn in de Jordaan niet meer op straat terug te vinden. De straten die ooit bevolkt werden door ravottende jochies en touwtjespringende meisjes, door kooplieden die schreeuwend hun waar probeerden te verkopen, worden nu gedomineerd door moderne bakfietsen en stilte. Van die prachtige levendige Amsterdamse volkswijk is anno nu weinig meer over. Wat echter altijd zal blijven is ‘die mooie Wester’. De Westerkerk, een tijdloos symbool van heerlijk mooi Amsterdam.

Ga naar de website van Westerkerk

Historie en populariteit

Na een bouwperiode van elf jaar is de Westerkerk op 8 juni 1631 in gebruik genomen. De in Renaissancestijl gebouwde kerk is ontworpen door bouwmeester Hendrick de Keyser, maar het was zijn zoon Pieter onder wiens leiding de bouw uiteindelijk voltooid werd. In de kerk liggen vele prominente Nederlanders begraven, waaronder de wereldberoemde kunstschilders Rembrandt van Rijn, Gillis Claesz. de Hondecoeter en Melchior de Hondecoeter. De Westertoren, de toren van de Westerkerk, is met 87 meter de hoogste kerktoren van Amsterdam. De toren wordt opgesierd door een plaquette ter nagedachtenis aan Willy Alberti.

Locatie

De Westerkerk staat op de rand van de Jordaan aan de Prinsengracht. In de schaduw van de kerk staan ook het Anne Frank Huis en het Homomonument aan de Keizersgracht. Daarnaast is heel Amsterdam natuurlijk een openluchtmuseum waar je prima een of meerdere dagen van kunt genieten.

Programma / activiteiten

In de Westerkerk wordt iedere zondagochtend een kerkdienst gehouden. Muziek speelt eveneens een belangrijke rol in de Westerkerk. Regelmatig worden er lunchconcerten gegeven. Daarnaast vinden er het hele jaar door muzikale uitvoeringen plaats door orkesten, solisten en koren. Op de website staat een actuele agenda.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling