Introductie

Het zal mensen later geboren dan 1970 weinig zeggen, maar ooit was Kromhout een begrip in ons land. Vrachtauto’s, autobussen en zelfs vliegtuigmotoren rolden in grote getale van de lopende band bij deze typisch Amsterdamse motorenbouwer. Maar wat resulteerde in een allround fabrikant van grote en sterke motoren begon ooit als werf waar houten schepen in elkaar werden getimmerd. Inmiddels zijn de ‘Kromhouts’ enkel nog in musea te bewonderen. En het mooiste museum staat op de plek waar het in 1867 allemaal begon, aan de Hoogte Kadijk in onze hoofdstad.

Ga naar de website van Werfmuseum ’t Kromhout

Historie en populariteit

Eigenlijk begon het allemaal nog eerder, namelijk in 1757, toen Neeltje Hendrikse de Vries een stuk grond kocht voor man, scheepstimmerman Doede Jansen Kromhout. Nog steeds worden er in het Werfmuseum stukken hout bewaard waarmee in die tijd zeilschepen gebouwd werden. Het was in 1867 Daniel Goedkoop die de werf over kocht. En langzaam maar zeker moderniseerde de werf mee met het veranderende tijdsbeeld. Eerst kwamen de stoomboten, later de benzinemotoren. Tot in 1968 een einde kwam aan de scheepsbouwactiviteiten op de werf. Gelukkig werd het complex zelf door de stichting ‘Werf ’t Kromhout’ van de ondergang gered. En daarom kunnen we nu nog genieten van een stukje onvervalste scheepvaarthistorie op de plek waar ooit zelfs Michiel de Ruyter zijn schepen bevoorrade.

Locatie

Werfmuseum ’t Kromhout ligt op een steenworp afstand van vele andere leuke culturele en andere ontspannende uitstapjes. Dierentuin Artis ligt aan de andere kant van het water. En meer in het verlengde van het Werfmuseum ligt een bezoekje aan Science Center NEMO, waar de bezoeker vijf verdiepingen vol verrassingen omtrent wetenschap en techniek te wachten staat.

Programma / activiteiten

Werfmuseum ’t Kromhout is een zogenaamd werkend museum. Dat betekent dat een aantal motoren draaiend bekeken kan worden. Daarnaast is er een smidse die nog uit de negentiende eeuw stamt. Iedere dinsdag tussen 10.00 en 15.00 uur is het museum te bezoeken. En op afspraak kunnen groepen van meer dan 15 personen het museum ook op andere tijdstippen bezichtigen.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling