Introductie

Het Wereldmuseum aan de Rotterdamse Willemskade wil bezoekers inspireren en informeren over wereldculturen. Het museum beschikt over een populair restaurant dat wordt geleid door topkok Cees Helder. Per tentoonstelling wisselt de kaart.

Ga naar de website van Wereldmuseum

Historie en populariteit

In 1851 nam de Vereeniging der Koninklijke Yachtclub van prins Hendrik het pand aan de Willemskade in gebruik. De leden organiseerden roei- en zeilwedstrijden. De vereniging kreeg steeds vaker scheepsmodellen en andere scheepvaartkundige voorwerpen cadeau en in 1873 werd het Maritiem Museum Prins Hendrik opgericht. Na de dood van prins Hendrik werd de gemeente eigenaar van het pand. De gemeente besloot er, naar het bestaande museum, een etnografisch museum te vestigen. Dat museum kreeg de naam Museum voor Land- en Volkenkunde. Het Maritiem Museum is inmiddels verhuisd naar de Leuvehaven in Rotterdam. Het huidige Wereldmuseum bleef over. In 2006 maakte de nieuwe directie het museum zelfstandig. Na een grondige verbouwing werd het Wereldmuseum, gecombineerd met een restaurant, in december 2009 heropend. Gemiddeld wordt het museum iedere maand door zo’n 10.000 mensen bezocht.

Locatie

Het Wereldmuseum ligt aan de Maas in Rotterdam, op de hoek van de Willemskade en de Veerkade. Er is een beperkt aantal parkeerplaatsen rondom het museum, maar het museum is ook uitstekend te bereiken met de tram, de waterbus of de watertaxi.

Programma / activiteiten

De vaste tentoonstelling van het Wereldmuseum wordt ook wel ‘de collectie’ genoemd. Deze collectie bestaat uit ruim 2.000 voorwerpen uit Azië, Amerika, het islamitisch cultuurgebied en Oceanië. De kern van de collectie is spirualiteit. Bezoekers kunnen kiezen voor een audiotour. Op zondagmiddag biedt het museum daarnaast gratis instaprondleidingen aan. In de winkel kunnen bezoekers bijvoorbeeld Boeddhabeelden, tassen en sieraden, thee en koffie en speelgoed aanschaffen. Vaak wordt een bezoek aan het museum gecombineerd met een diner in het bekende restaurant of een kopje koffie in de Café-Wijnbar.

Stats & tags


Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland
Cultuurhistorische Musea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling