Introductie

Waterlandsmuseum de Speeltoren is de stadhuistoren van Monnickendam. Hier bevindt zich het oudste carillon van Nederland. Het museum laat bezoekers de geschiedenis van Waterland en Monnickendam zien. Aan de hand van archeologische vondsten zoals tegels, schilderijen en borden wordt een goed beeld gegeven van de bloeiperiode tot aan de visrokerijen. Jaarlijks zijn er wisselexposities in het museum te zien en in de nieuwe kunstzaal vinden tentoonstellingen met hedendaagse kunst, zoals film, foto, schilderijen en performance plaats. Waterlandsmuseum de Speeltoren leent zich prima voor kinderfeestjes, schoolreisje en familiedagen. Het is leuk voor jong en oud.

Ga naar de website van Waterlandsmuseum De Speeltoren

Historie en populariteit

De toren van Waterlandsmuseum de Speeltoren is in 1596 gebouwd. Hij telt zeven verdiepingen en is ruim dertig meter hoog. Het carillon telt 15 klokken en een mechaniek op de vierde verdieping van de toren zet ieder uur een ruiterspel in werking. Halverwege 1981 kreeg de Speeltoren de functie van museum en kreeg het de toepasselijke naam Museum de Speeltoren. Omdat het museum aan de geschiedenis van Waterland en Monnickendam is gewijd, werd niet veel later het museum omgedoopt tot Waterlandsmuseum de Speeltoren. In 2011 onderging het museum een grondige verbouwing en in het voorjaar van 2012 zijn de deuren voor publiek weer opengezet. Het museum trekt jaarlijks veel bezoekers.

Locatie

Waterlandsmuseum de Speeltoren is gelegen in de stad Monnickendam, gemeente Waterland in de provincie Noord Holland. Vanwege de centrale ligging in het centrum, is het museum prima te bereiken. Er is echter wel weinig parkeergelegenheid in de oude binnenstad, maar in de nabijheid kan men prima de auto kwijt. Wie met het openbaar vervoer komt, kan vanaf het NS Station Amsterdam of Purmerend de bus nemen.

Programma / activiteiten

De geschiedenis van Monnickendam en Waterland wordt in Waterlandsmuseum de Speeltoren goed in beeld gebracht. Er worden archeologische vondsten tentoongesteld uit de bloeiperiode tot aan de visrokerijen. Er worden rondleidingen gegeven op aanvraag, maar bezoekers kunnen ook individueel het museum bezichtigen.

Het museum kent vier zalen met ieder een eigen thema. De water-en landzaal vertelt de geschiedenis en de kwetsbaarheid van het landschap. De historiezaal toont bodemvondsten en andere historische objecten. De kunstzaal toont hedendaagse beeldende kunst uit de regio en de carillonzaal toont de klokken, het oeroude mechaniek en de enorme speeltrommel. Waterlandsmuseum de Speeltoren is een leuke activiteit voor alle leeftijden.

Stats & tags


Monnickendam, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling