Introductie

Wassen en strijken. We doen het allemaal en we doen het vaak ook nog iedere dag. Maar we doen het allemaal zonder er bij stil te staan dat de wasmachine en het strijkijzer zoals we die nu kennen niet altijd van ondersteunende waarde waren in ons huishouden. Het Wasch en Strijkmuseum in het Brabantse Boxtel geeft daarom een verrassende kijk in een wereld van schoon en gestreken linnengoed. Aan de hand van oude voorwerpen als keramische en ijzeren strijkbouten, wastobbes en wasborden, mangelplanken, diverse soorten zeep en veel schilderijen, prenten en gravures waarop wasdag staat uitgebeeld.

Ga naar de website van Wasch- en Strijkmuseum

Historie en populariteit

Het was Bernard Vekemans, telg uit een familie die hun kapitaal dankzij het wassen wist te vergaren, die in 1976 de basis legde voor wat nu bekend staat als het Wasch en Strijkmuseum. Een veiling van de tot dan toe grootste collectie van voorwerpen die te maken hadden met wassen en strijken opende een geheel nieuwe wereld voor Vekemans. Op de veiling kocht hij een aantal voorwerpen die de basis vormden van de huidige verzameling. Door de jaren heen kwamen daar tal van voorwerpen en kunstwerken bij en wist het Wasch en Strijkmuseum geïnteresseerden uit het hele land te boeien.

Locatie

Het Wasch en Strijkmuseum is niet het enige bijzondere museum in Boxtel. Er is namelijk ook een museum speciaal voor poffers. Niet de kleine pannenkoekjes die we eten met boter en poedersuiker, maar de opvallende mutsen, prachtig afgewerkt met kant, sierrand en linten, die lang een kenmerkend onderdeel zijn geweest van de Brabantse klederdracht. De hoofdbedekking is dan ook met enige regelmaat te bewonderen in de prachtige meesterwerken van Vincent van Gogh, die in 1884 en 1885 in het Brabantse Nuenen leefde en schilderde. Vooral het portret van een boerin met witte kap is wereldberoemd geworden. Museum Brabant Goedgemutst in Boxtel heeft een bijzondere collectie poffers, allemaal in perfecte, originele staat.

Programma / activiteiten

Het Wasch en Strijkmuseum is geopend op maandag en woensdag van 13.00 tot 17.00 uur. Op andere dagen, behalve zon- en feestdagen, is het museum op afspraak te bezichtigen. De entree bedraagt 4 euro en is inclusief een rondleiding, koffie of thee en een folder.

Stats & tags


Boxtel, Noord-Brabant, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling