Introductie

Op de rand van de Veluwe en de Gelderse Vallei en aan de oevers van de Rijn ligt Wageningen. De stad is vooral bekend van de capitulatie van de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog, een gebeurtenis die nog ieder jaar grootst gevierd wordt in Wageningen. Daarnaast is Wageningen bekend van de universiteit. Van de bijna veertigduizend inwoners is een significant deel student aan de Wageningen University en Research centre, zoals de internationaal veel aanzien hebbende universiteit genoemd wordt.

Ga naar de website van Wageningen

Historie en populariteit

Wageningen is van oudsher een vestingstad aan de Rijn. De contouren van de vesting zijn vooral vanuit de lucht nog goed te herkennen. Echt tot bloei komt Wageningen na 1918, als de Landbouwhogeschool Wageningen wordt gesticht. Dit is de voorloper van wat nu officieel de Wageningen University Research centre. Hotel de Wereld vormt op 5 mei 1945 het decor van de capitulatie van de Duitsers. In het bijzijn van generaal Foulkes, de bevelhebber van de geallieerden en Prins Bernhard als bevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten tekent generaal Blaskowitz het document dat van Nederland na vijf jaar bittere oorlog weer een vrij land maakt.

Bezienswaardigheden

In vergelijking met andere vestingsteden kent Wageningen betrekkelijk weinig Rijksmonumenten. De Grote Kerk, de Waag, de herenhuizen en een aantal fragmenten van de stadsmuur geven echter nog een mooi beeld van het leven van vroeger. Een beeld dat ook verkregen kan worden in museum de Casteelse Poort. Naast moderne kunst zijn hier zowel tijdelijke als vaste tentoonstellingen te bezichtigen over de geschiedenis van Wageningen.

Evenementen

Het Bevrijdingsdefilé is het bekendste evenement van Wageningen en geniet landelijke bekendheid. Het defilé vindt jaarlijks plaats op 5 mei en herdenkt de capitulatie van Duitsland en de bevrijding van Nederland. Veteranen uit de Tweede Wereldoorlog en verzetsmensen spelen een centrale rol tijdens het defilé. Wageningen is eveneens een van de vijftien steden waar het jaarlijkse Bevrijdingsfestival wordt georganiseerd. Van een geheel andere orde is het jaarlijkse Bluesfestival dat in de binnenstad van Wageningen wordt georganiseerd. En voor de romantische sportieveling wordt zowel in april als in november de Bergrace by Night gehouden. In het donker zorgen de hardlopers op deze race van Wageningen naar Rheden met hun lichtjes voor een bijzonder schouwspel. Echt feeëriek wordt het op het laatste deel van het parcours, dat wordt verlicht door duizend brandende kaarsen. Het Leeffestival (straattheater), het toerfietsevenement de Hel van Wageningen en Rhine Town Jazz zijn andere evenementen die het bezoeken zeker waard zijn.

Stats & tags


Wageningen, Gelderland, Nederland
Steden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling