Introductie

“Blijkbaar leefden ze verkeerd, het dorp is gemoderniseerd en nou zijn ze op de goede weg”, zong Wim Sonneveld in zijn ‘evergreen’ Het Dorp. Maar niet alleen in het dorp leefden ze blijkbaar verkeerd, ook de steden van ons land ondergaan een ware metamorfose. Oude volksbuurten, met smalle straatjes, kleine arbeiderswoningen en een unieke sfeer verdwijnen onder het mom van leefbaarheid in rap tempo uit het stadse straatbeeld. Bewoners van de Utrechtse volksbuurt Wijk C staken in de jaren zeventig een stokje voor de moderniseringsdrang van de overheid. En hiermee wisten ze niet alleen hun buurt te sparen voor de sloophamer, maar stonden ze ook aan de basis van het Nederlands Volksbuurtmuseum in Utrecht. Een bijzonder museum dat een mooi inzicht geeft in het vroegere leven in de stadse volksbuurt. Actuele maatschappelijke thema’s als normen en waarden, armoedebestrijding, gezondheid, verslaving, sanering en saamhorigheid worden hier belicht vanuit een historisch perspectief.

Ga naar de website van Volksbuurtmuseum Wijk C

Historie en populariteit

Aan de basis van het Nederlands Volksbuurtmuseum staat de oprichting van het Wijk C Komitee in 1974. De actiegroep wordt in het leven geroepen om de saneringsplannen van de gemeente Utrecht een halt toe te roepen. Wijk C Komitee vergaart door de jaren heen veel historisch materiaal, waaronder foto’s en documenten en als in 1983 een buurthuis in de wijk wordt geopend, dient dat onder andere als expositieruimte. Tien jaar later volgt de oprichting van de Stichting Volksbuurtmuseum Wijk C. Als het buurthuis vervolgens zijn functie verliest kan de stichting het gehele pand huren en is het museum een feit.

Locatie

Het Nederlands Volksbuurtmuseum ligt op een steenworp afstand van het prachtige hostorische centrum van Utrecht. Een centrum met vele bezienswaardigheden, waarvan de ruim 112 meter hoge Domtoren veruit de bekendste is. Maar ook de grachten met de vele werven zijn typisch ‘Utregs’. Naast het Volksbuurtmuseum herbergt de stad nog een groot aantal musea, allen divers van aard, maar allen evenzo boeiend. Het Nederlands Spoorwegmuseum is het bekendste museum, maar ook het Geldmuseum, het Aboriginal Art Museum en het Dick Bruna Huis genieten landelijke bekendheid en worden veel bezocht.

Programma / activiteiten

Het Nederlands Volksbuurtmuseum organiseert groepsrondleidingen door het museum en aansluitend door Wijk C zelf.

Stats & tags


Utrecht, Utrecht, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling