Introductie

Vrijheid is een kostbaar goed. Desondanks wordt daar vaak aan voorbij gegaan en wordt vrijheid als iets vanzelfsprekends ervaren. Ondanks dat we op het internet, in de kranten en op de journaals dagelijks zien en horen dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Verzetsmuseum Zuid-Holland in Gouda is een plek waar je met eigen ogen kunt zien welke gevolgen het inperken van fundamentele rechten van de mens heeft en tot welke verschrikkingen dit kan leiden. Met behulp van moderne media brengt het museum dit perfect in beeld.

Ga naar de website van Verzetsmuseum Zuid-Holland

Historie en populariteit

Het Verzetsmuseum Zuid-Holland bestaat, in tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, pas sinds 1986. Op 3 mei werd de eerste expositie ingericht onder de titel ‘Hulp vanuit de lucht’. Vijf maanden later vond de officiële opening plaats. Het Verzetsmuseum Zuid-Holland is gevestigd in een pand aan de Turfmarkt dat in 1937 gebouwd is in de stijl van de Amsterdamse School. Tegenwoordig is het een van de meer dan 350 Rijksmonumenten in Gouda.

Locatie

Gouda geniet over de gehele wereld bekendheid als kaasstad. Maar ook kaars, stroopwafels, klompen en karnemelk hebben de stad door de eeuwen heen veel rijkdom gebracht. Gouda heeft een lange geschiedenis en dat is nog steeds te zien aan een groot aantal bezienswaardigheden. Het stadhuis en de Sint-Janskerk, waarvan de bezoekers vooral geïnteresseerd zijn inde prachtige reeks gebrandschilderde glazen, zijn slechts twee voorbeelden. De Sint-Janskerk staat zelfs in de top 100 van Nederlandse UNESCO-monumenten. MuseumgoudA is een populair museum en trekt jaarlijks rond de 40.000 bezoekers. Het museum herbergt het nationaal farmaceutisch museum, alsook een uitgebreide collectie altaarstukken uit de zestiende eeuw, negentiende-eeuwse schilderijen en hedendaagse kunst.

Programma / activiteiten

Naast een aantal vaste presentaties luisterend naar titels als ‘Het tribunaal’, ‘Met terugwerkende kracht’ en ‘Vluchten is van alle tijden’ zijn er in het Verzetsmuseum ook regelmatig wisselende exposities te bezichtigen. Raadpleeg de website voor de meest actuele agenda en voor andere bezoekersinformatie.

Stats & tags


Gouda, Zuid-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling