Introductie

Het thema van het Verzetsmuseum is: ‘Kiezen, Toen en Nu’. Er kunnen foute keuzes gemaakt worden, maar ook goede keuzes, waarbij het maken van geen keuze feitelijk ook een keuze is. In het museum wordt de Tweede Wereldoorlog samengevat in de keuzes verzet, vervolging, collaboratie en niet kiezen, aanpassen. In tegenstelling tot wat bezoekers misschien verwachten gaat het Verzetsmuseum Friesland niet alleen over dé Tweede Wereldoorlog. Het museum is simpelweg te klein om de omvang van deze oorlog volledig in beeld te brengen. Bezoekers kunnen in het museum met een drietal geïntegreerde monumenten kennismaken, zoals de eregalerij, een wand met namen van uit Friesland afkomstige overleden Joden en een gedenksteen voor Friese dwangarbeiders.

Ga naar de website van Verzetsmuseum Friesland

Historie en populariteit

Het Verzetsmuseum Friesland is geopend op 27 september 1979. De aanleiding voor het openen van het museum was de bevrijdingsexpositie met de titel Victory 25, die in 1970 in de Beurs van Leeuwarden werd gehouden. Deze expositie was namelijk zo succesvol dat het idee ontstond om de tentoonstelling een permanente vorm te geven. Het museum wordt drukbezocht door allerlei doelgroepen, variërend van schoolklassen tot individuele bezoekers en van groepen volwassenen tot toeristen.

Locatie

Het Verzetsmuseum is sinds de opening in 1979 gevestigd aan de Turfmarkt in Leeuwarden, provincie Friesland. Het museum kan via het openbaar vervoer bereikt worden en is op korte afstand van het station gelegen. Bezoekers met de auto kunnen de P-route volgen naar de parkeergarage, gelegen nabij het Verzetsmuseum.

Programma / activiteiten

Naast de vaste tentoonstelling van het Verzetsmuseum, worden er regelmatig andere activiteiten op het programma gezet, zoals een tijdelijke expositie of activiteiten voor kinderen in de vakantie. Er worden rondleidingen voor groepen georganiseerd en kinderen kunnen deelnemen aan een puzzeltocht. Iedere maand wordt er stilgestaan bij een actueel thema, verwant aan de Tweede Wereldoorlog, zoals onder meer Dodenherdenking & Bevrijdingsdag, Veteranendag en Wereldvoedseldag.

Voor scholen in het basisonderwijs, speciaal onderwijs en in het voortgezet onderwijs worden er interessante programma’s, lesmaterialen en activiteiten geboden om leerlingen te laten kennismaken met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Stats & tags


Leeuwarden, Friesland, Nederland
Musea, Oorlogsmusea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling