Introductie

Het Verzetsmuseum in Amsterdam bezit één van de grootste verzamelingen voorwerpen en documenten over de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Het museum heeft er altijd naar gestreefd om zoveel mogelijk persoonlijke verhalen vast te leggen van mensen die de oorlogsperiode hebben meegemaakt.

Ga naar de website van Verzetsmuseum Amsterdam

Historie en populariteit

In het herdenkingsjaar 1985 opende Prins Bernhard het Verzetsmuseum in een vroegere synagoge in de Lekstraat in Amsterdam. Het museum is opgericht om te laten zien wat er is gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog én om te waarschuwen voor een herhaling van de verschrikkelijke gebeurtenissen. In het openingsjaar bezochten 11.000 mensen het museum, maar het pand aan de Lekstraat bleek al snel te klein. In 1999 verhuisde het museum naar de huidige locatie, gebouw Plancius. Veel mensen die de oorlog hebben meegemaakt, hebben hun tastbare herinneringen aan het Verzetsmuseum geschonken. De collectie van het museum is hierdoor uitgegroeid tot één van de grootste verzamelingen over de oorlogsperiode in Nederland. In 2009 ontving het museum ruim 52.000 bezoekers. Het museum wil in 2013 uitbreiden met een speciaal kindermuseum.

Locatie

Het Verzetsmuseum is gelegen in Amsterdam. Schuin tegenover het museum ligt dierentuin Artis. Bezoekers kunnen parkeren op het terrein van de dierentuin. Een uitrijkaart is te koop bij het museum. De locatie is ook goed te bereiken met de tram of de metro.

Programma / activiteiten

De permanente tentoonstelling laat aan de hand van authentieke voorwerpen zien hoe het verzet zich in de Tweede Wereldoorlog heeft ontwikkeld. Het museum heeft bewust gekozen voor een persoonlijke invalshoek met verhalen en citaten van mensen die de oorlog hebben meegemaakt. In het museum is een speciale afdeling gewijd aan Nederlands-Indië. Bezoekers kunnen op aanvraag worden rondgeleid door een deskundige gids. Het museum beschikt ook over een winkel, een bibliotheek en een restaurant.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Musea, Oorlogsmusea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling