Introductie

Halfweg tussen Nijmegen en Venlo ligt Venray. Het dorp met ongeveer 30.000 inwoners kent een lange geschiedenis. Over deze geschiedenis, alsmede over oude ambachten, bekende Venrayse kunstenaars en archeologische vondsten vertelt het Venrays Museum. Een bijzonder museum dat een verfrissende blik werpt op de geschiedenis van dit Noord-Limburgse dorp.

Ga naar de website van Venrays Museum

Historie en populariteit

Het Venrays Museum bestaat sinds 1958. Sinds 1981 is de collectie die door de jaren heen is opgebouwd ondergebracht in ’t Freulekeshuus aan de Eindstraat, nabij de Grote Kerk. ’t Freulekeshuus dankt zijn naam de Duitse freules Antoinette en Constancia Hellen, die eind negentiende eeuw in de villa woonden. Niemand minder dan de beroemde Roermondse architect Pierre Cuypers, bekend van onder andere het Amsterdamse Rijksmuseum en het eveneens hoofdstedelijke Centraal Station, tekende in 1866 voor het ontwerp van dit gebouw. Kenmerken van de typische stijl van Cuypers zijn de versieringen van de daklijst, de guirlandes langs ramen en deuren en de rondingen in bovenlichten. Aanvankelijk heette het huis Villa Sint Joseph.

Locatie

Venray staat bekend als gastvrij en gezellig Noord-Limburgs dorp. Gastvrijheid en gezelligheid die je onder andere kunt ervaren in een van de vele leuke kroegen en eetcafés van het dorp. Een bijzondere bezienswaardigheid is de Petrus Bandenkerk. Hier tref je een unieke collectie middeleeuwse beelden. De kerktoren is in de zomermaanden te beklimmen. Een forse klim die beloond wordt met een magnifiek uitzicht, onder andere in het oosten over Nationaal Park de Maasduinen. Dit 4800 hectare grote natuurgebied bestaat grotendeels uit bos en heide en leent zicht uitstekend voor heerlijke wandelingen en prachtige fietstochten. Een bijzondere bewoner van Nationaal Park de Maasduinen is de bever, die zich dankzij ecologische verbindingen spontaan heeft gevestigd in het natuurgebied. In de zomermaanden is reactiegebied Reindersmeer een populaire bestemming voor de inwoners van Venray en omstreken.

Programma / activiteiten

Het is mogelijk door middel van een rondleiding het maximale te halen uit een bezoek aan het Venrays Museum. Kundige vrijwilligers op tal van gebieden leiden je rond door de eeuwenlange geschiedenis van Venray.

Stats & tags


Venray, Limburg, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling