Introductie

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) is een spoorwegmuseum in Nederland. Bezoekers kunnen op vastgelegde dagen een rondrit maken in één van de stoomtreinen die over het traject Apeldoorn – Dieren rijden, waarbij verschillende opstappunten zijn. Jong en oud kunnen zich tijdens de treinreis prima vermaken terwijl zij genieten van de stoomontwikkeling, het geluid van de stoomfluit, het stampen, de trekkracht van de locomotieven, de antieke inrichting van de treinstellen en de prachtige natuur. Stap in een andere wereld!

Ga naar de website van Veluwsche Stoomtrein Maatschappij

Historie en populariteit

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij is in 1975 opgericht door vrijwilligers die de oude stoom- en diesellocomotieven wilden behouden. In datzelfde jaar werd gestart met het opknappen van de eerste stoomlocomotief en meerdere wagons. Deze wagons en de locomotief rijden nu nog steeds op het meer dan honderd jaar oude spoortraject. Dit rijdende museum heeft als doel de Nederlandse spoorweggeschiedenis in ere te houden en de bezoeker van vandaag te laten zien hoe de treinstellen, locomotieven en de medewerkers er zo’n honderd jaar geleden uitzagen.

Locatie

Het station Beekbergen is duidelijk het kloppende hart van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij, waar onder andere het stoomdepot, materieel, de werkplaats, een oud stationsgebouw en een rijdende kolenkraan te bezichtigen zijn.

Programma / activiteiten

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) is heel populair te noemen. In het jaar 2009 maakten maar liefst 80.000 mensen een ritje met de ouderwetse maar prachtige locomotieven.

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij is niet gevestigd op één plek, maar op meerdere plekken. Het wordt niet voor niets een lopend museum genoemd. Het traject waarover de treinen rijden, ligt tussen de plaatsen Apeldoorn en Dieren. Op deze stations en op elk tussengelegen station kunnen mensen op de stoomtrein stappen om een bijzonder ritje te maken.

De stoom- en diesellocomotieven van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij rijden niet dagelijks, maar op een aantal vooraf vastgestelde dagen in het jaar. Naast de standaardritten die gereden worden, zijn er ook speciale arrangementen. Deze arrangementen vinden voornamelijk plaats rond de periode van feestdagen en moeten van tevoren gereserveerd worden. Enkele voorbeelden van speciale arrangementen zijn de Kerst Express en de Paas Express. Tijdens deze arrangementen kunnen bezoekers en gasten heerlijk genieten van een lekker diner of brunch, terwijl de stoomtrein hen uitzicht geeft over het prachtige Veluwse landschap.

Daarnaast is een ritje met de stoomtrein ook bijzonder leuk in combinatie met een ritje in een historische autobus of met een boottochtje, waarin bezoekers op een salonboot stappen en gaan varen over de kronkelende IJssel.

Stats & tags


Beekbergen, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling