Introductie

Het Veluws Museum Nairac is een bijzonder gemeentemuseum in het centrum van het Gelderse dorp Barneveld. Bijzonder vanwege de collectie, maar ook bijzonder vanwege de lange historie. Want het Veluws Museum Nairac bestaat al sinds 1875. En dat dat van invloed is op de waarde van collectie, dat behoeft waarschijnlijk geen nadere uitleg.

Ga naar de website van Veluws Museum Nairac

Historie en populariteit

Het was toenmalig burgemeester Nairac die besloot tot oprichting van een oudheidskamer waarin bijzondere archeologische vondsten en andere bijzondere historische voorwerpen in moesten worden bewaard. En nog steeds is de eerste verzameling te bewonderen in het museum. Het museum is inmiddels wel verhuisd. Honderd jaar na de oprichting werd ‘De Brouwerij’ betrokken, een karakteristiek zeventiende-eeuws pand gelegen in het centrum van Barneveld.

Locatie

Barneveld ligt even ten oosten van Amersfoort. In Nederland staat het dorp bekend als centrum van de pluimvee-industrie. Een heus pluimveemuseum onderstreept deze rol van het Gelderse dorp. Alles wat je maar wilde weten over de kip en het ei wordt je hier verteld. Nieuwsgierig of ze je ook het antwoord geven op de vraag geven wie er eerder was, het kip of het ei? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan dit museum. Een bezoek dat uiteraard prima te combineren valt met een bezoek aan het Veluws Museum Nairac. Aan de westkant van Barneveld begint de Veluwe, dat zich uitstekend leent voor heerlijke wandelingen of fantastische fietstochten. Bovendien beschikt de Veluwe met het Kröller Müller Museum over een museum van wereldformaat. In het Kröller Müller hangt een bijzondere collectie van werken van Vincent van Gogh. Daarnaast zijn er ook werken van onder andere Piet Mondriaan en Pablo Picasso te bewonderen.

Programma / activiteiten

Naast de vaste collectie wordt er ook drie keer per jaar een wisselende tentoonstelling ingericht. Voor de meest actuele informatie omtrent lopende en komende exposities kun je het beste de website raadplegen. Hier tref je eveneens andere nuttige bezoekersinformatie.

Stats & tags


Barneveld, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling