Introductie

Met een oppervlakte van 160 hectare is het Veenpark het grootste museum van Nederland. In het openluchtmuseum in het Drentse Barger-Compascum draait alles om het graven van turf, het bruine goud.

Ga naar de website van Veenpark

Historie en populariteit

Het museum is ontstaan toen de bevolking van het kleine Barger-Compascum in 1966 het honderdjarig bestaan van het veendorpje aan de Duitse grens vierde. Ter nagedachtenis aan de stichters van hun dorp bouwden ze ’t Aole Compas. Nu, bijna een halve eeuw later, is ’t Aole Compas, een dorpje van plaggenhutten op verend veen, nog steeds het kloppend hart van het openluchtmuseum. In de jaren 70 en 80 ontwikkelde het Veenpark zich in rap tempo, om uiteindelijk uit te groeien tot het grootste museum van ons land. Jaarlijks trekt het Veenpark rond de honderdduizend bezoekers, waarmee het behoort tot één van de populairste Drentse musea.

Locatie

Het Veenpark ligt in Barger-Compascum, een veenkolonie in het uiterste oosten van Drente, tegen de Duitse grens aan. Het centrum van het Veenpark en het oudste gedeelte van het park is ’t Aole Compas. Later ontwikkeld is Bargermond, een dorp in het veen. In Bargermond laten de molenaar, de bakker, de smid en de klompenmaker de bezoekers kennismaken met hun ambacht. Het ambacht van de bakker is overigens door het hele park te ruiken. Nog dagelijks komt er vers brood uit de leemoven zoals die in de zware veentijden gebruikt werd. Bezoekers kunnen zich door het park laten vervoeren met nostalgische transportmiddelen als een turfschip en een stoomtrein.

Programma / activiteiten

Het historische karakter van het Veenpark maakt het museum uitermate geschikt voor educatieve schoolreizen. Een speciaal actief en interactief programma maakt kinderen spelenderwijs bekend met de geschiedenis van de veenkoloniën van ons land. Daarnaast faciliteert het openluchtmuseum ook familie-uitjes en personeelsbijeenkomsten. Tenslotte is het Veenpark aangewezen als officiële trouwlocatie van de gemeente Emmen. Een bijzondere en romantische locatie voor de mooiste dag van uw leven.

Het Veenpark is van vrijdag 15 April tot en met Zondag 30 Oktober dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 en in de maanden juli en augustus van 10.00 tot 18.00 uur.

Stats & tags


Barger-Compascuum, Drenthe, Nederland
Musea, Openluchtmusea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling