Introductie

Het leven in de voormalige veenkoloniën was zwaar, erg zwaar. Lange dagen van zwaar werk en hard zwoegen voor weinig geld is wat de meeste avonturiers die naar de veenkoloniën trokken ten deel kwam. Het Veenmuseum in Westerhaar-Vriezenveensewijk geeft een mooi beeld van het harde bestaan in die tijd. Een aantal plaggenhutjes, een winkeltje en een oude boerderij uit de tijd dat deze streek voornamelijk door turfstekers bevolkt werd neemt de bezoeker mee terug in de tijd.

Ga naar de website van Veenmuseum Vriezenveenseveld

Historie en populariteit

Het honderdjarig bestaan van Westerhaar-Vriezenveensewijk in 1985 vormde de directe aanleiding voor de stichting van het Veenmuseum. Het museum is wandelend te bezoeken, maar er is ook een origineel veentreintje dat bezoekers over het terrein rijdt.

Locatie

Een bezoek aan het Veenmuseum is prima te combineren met een wandeling door de prachtige Engbertsdijkvenen bij het naburige Kloosterhaar. Het ongeveerd duizend hectare grote natuurgebied bestaat voornamelijk uit heideterrein en vennetjes. Hoewel zeer geliefd bij wandelaars, geniet het gebied extra populariteit onder echte natuurliefhebbers, vanwege de zeer diverse flora en fauna. Zandhagedissen, adders en heikikkers komen er voor, evenals de kraanvogel en de blauwborst. Er is een bezoekerscentrum en midden in het gebied staat een vogelobservatiepost. Naast de Engbertsdijkvenen geniet de streek rondom Westerhaar-Vriezenveensewijk (overigens de langste samengestelde plaatsnaam van Nederland) grote populariteit onder fietsers. Het zacht glooiende Twentse coulisselandschap is in deze omgeving op zijn mooist.

Programma / activiteiten

De wandelroute over het terrein van het Veenmuseum zelf neemt ongeveer drie kwartier tot een uur in beslag. Daarnaast is er in de centrale expositieruimte een vaste tentoonstelling een maquette te zien die een inzicht geeft in het turfsteken zelf. Het Veenmuseum is geopend van 1 april tot 1 november en de entree is gratis, hoewel een vrije gift uiteraard zeer gewaardeerd wordt. Let wel op dat de parkeerplaats van het Veenmuseum na openingstijden wordt afgesloten. Wandelaars in de Engbertsdijkvenen dien hier zeker rekening mee te houden.

Stats & tags


Vriezenveen, Overijssel, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling