Introductie

Het Van Gogh Museum beschikt over de grootste verzameling van tekeningen en schilderijen van de hand van Vicent van Gogh. Naast het werk van Van Gogh bezit het museum een collectie van andere 19de-eeuwse kunst, waaronder Impressionisme en Postimpressionisme. Werk van vrienden en tijdgenoten van Van Gogh, maar ook van zijn voorbeelden en navolgers.

Ga naar de website van Van Gogh Museum

Historie en populariteit

Vincent Van Gogh kwam ter wereld in 1853 en werd niet ouder dan 37 jaar. Zoals al eerder vermeld schreef Van Gogh in zijn leven veel brieven, met name aan zijn broer Theo. Hij was een fervent en verdienstelijk brievenschrijver. Het hart van de collectie vormen echter de schilderijen van Van Gogh. Het grootste deel van zijn collectie schilderijen in het museum komt uit de periode 1880-1890. Bekende werken van zijn hand die hier te bewonderen zijn, zijn onder andere De aardappeleters, Het gele huis, Zonnebloemen en Vincents slaapkamer. Het Van Gogh museum bestaat uit twee gebouwen: het hoofdgebouw dat in 1973 werd geopend, en de nieuwe vleugel die in 1999 werd geopend. Het hoofdgebouw werd begin jaren zestig ontworpen door de Nederlandse architect Gerrit Rietveld. Eind jaren negentig vonden naast de bouw van de nieuwe vleugel enkele verbouwingen plaats, naar een ontwerp van Martien van Goor. Het hoofdgebouw wordt sindsdien gebruikt voor de permanente tentoonstelling. In 2011 was het Van Gogh Museum het best bezochte museum van Nederland met 1,5 miljoen bezoekers per jaar.

Locatie

Het Van Gogh Museum is gelegen aan het Museumplein in Amsterdam. Het museum ligt tussen het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum.

Programma / activiteiten

Voor kinderen zijn er diverse dingen te doen, zoals workshops, een speurtocht en een audiotoer. Ook zijn er verjaardagsmogelijkheden. Voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs heeft het Van Gogh Museum arrangementen en lesmateriaal. Daarnaast zijn er een museumbibliotheek en een museumbus. Deze laatste reist door het land om kinderen uit groep 7 en groep 8 kennis te laten maken met kunst. In oktober 2012 sluit het museum zijn deuren voor een half jaar . De 75 belangrijkste werken hangen tijdens die zes maanden in museum De Hermitage in Amsterdam. Deze tijdelijke verhuizing is nodig in verband met een verbouwing van het Van Gogh Museum wegens nieuwe veiligheidsvoorschriften. Raadpleeg de website voor de meest actuele activiteitenagenda en prijzen.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Kunstmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling